Efendić: Nećemo učestvovati u vlasti ako Schmidt eliminiše Lendu iz glasanja

Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu gostujući na Face TV govorio je o formiranju vlasti u Federaciji BiH. Između ostalog, Efendić je govorio i o potezima koje može povući Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

Efendić o potezima koje može povući Schmidt

Dodao je govoreći o formiranju Vlade FBiH kazao da nema potrebe za privremenim rješenjima te da to ne podržavaju.

“Schmidt može reći da rukovodstvo FBiH daje mandat onome koga prihvati parlamentarna većina kao svugdje u svijetu. Predsjednik i potpredsjednici FBiH bi trebali biti obavezni da daju mandat”, rekao je Efendić.

Između ostalog, smatra da je etnička reprezentativnost koja je utvrđena nakon Schmidtovih posljednjih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, ne bi trebala ovoliko utjecati na formiranje vlasti. Dodao je kako ispada sada da je važnije kakav rezultat imate u skupštinama kantona da bi formirali Vladu FBiH nego glasovi koje su dobili za FBiH.

Politički dogovor

“Sada zato imamo i SDA koja se bori za legitimno predstavljanje. Meni je čudno da HDZ to objeručke ne prihvati i ne kaže ‘to je to, to je ono za šta smo se borili. Mi želimo pokazati javnosti šta je napravio Schmidt i natjerati ga da to popravi. Prema mom mišljenju je najvažnije to prikazati, a Schmidt ima pravo da popravi svoju odluku”, rekao je.

Na pitanje šta će SBiH uraditi u slučaju da Schmidt ne reaguje povodom blokade formiranja vlasti, Efendić je rekao da “ostaje mogućnost da se pravi neka druga vrsta političkog dogovora. Ali, navodi kako ne vode nikakve skrivene razgovore sa SDA.

“Ne želimo da budemo dio vlasti koju će nametnuti Schmidt. Mi nećemo u vlast ako Schmidt nametne formiranje vlasti. Nećemo da budemo nametnuti od strane visokog predstavnika; želimo pravila. Nećemo učestvovati u vlasti ako Schmidt eliminiše Lendu iz glasanja ili bilo koga drugog. Ako ga eskivira zvaničnim tumačenjem zakona – to može! Privremeno tumačenje za nas nije rješenje!, kazao je Efendić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *