Lajčak o Zajednici srpskih opština: To je međunarodna obaveza Kosova i treba je sprovesti

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak komentirao je nastavak pregovora između Kosova i Srbije te je poručio kako Zajednica srpskih opština (ZSO) ne bi predstavljala problem za funkcionalnost države.

Između ostalog, Lajčak je rekao kako ZSO predstavlja obavezu Kosova, koja postoji skoro deset godina, a ne nešto što je otkriveno nedavno.

“Počnimo sa činjenicama. Osnivanje ZSO dio je Briselskog sporazuma koji su Kosovo i Srbija postigle i potpisale 2013. godine. Isti je ratifikovan u Skupštini što znači da je to međunarodna obaveza Kosova. Dakle, to je nešto što postoji 10 godina i zato ga treba sprovesti”, izjavio je Lajčak, prenose Reporteri.net.

On je također naglasio kako bi volio da se o Zajednici srpskih opština razgovara u okviru dijaloga, a ne izjavama u medijima.

“Ponovili smo u našim dokumentima da se svi unaprijed potpisani sporazumi moraju implementirati. Na Kosovu i Srbiji će biti da se dogovore šta će uvrstiti, a šta ne. Ne treba da se plašimo nečega što još nije na dnevnom redu. U procesu dijaloga, Kosovo i Srbija su ravnopravne strane. Nijedna strana ne može nametati volju drugoj strani”, poručio je specijalni izaslanik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *