Vučić odgovorio Zaharovoj na optužbe da Srbija šalje municiju Ukrajini: Mi proizvodimo i prodajemo

Nakon pojavljivanja navoda da Srbija prodaje oružje Ukrajini, a koje je komentirala i glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, predsjednik ove zemlje Aleksandar Vučić je demantovao te informacije.

Zaharova je poručila da je ovo preozbiljno pitanje, pored ostalog i sa stanovišta rusko-srbijanskih odnosa, da bi se već sada reagovalo po mjeri te da je potrebno osloniti se na činjenice.

Vučić je demantovao ove informacije te poručio da je ovo čista laž.

“Srbija nikome nije poslala oružje. Srbija proizvodi i prodaje municiju. Imamo mnogo preduzeća u odbrambenoj industriji. Kada proizvodite municiju, ona će sigurno završiti u zoni sukoba ili u kriznom regionu. Nismo prodali nijedan komad oružja ili municije ni Rusiji ni Ukrajini”, rekao je Vučić novinarima u Kataru gdje je u radnoj posjeti, piše RIA Novosti.

Vučić je podsjetio da se proizvodi odbrambene industrije Srbije isporučuju samo ovlaštenim korisnicima, odnosno državama bez međunarodnih ograničenja.

“Kažu da smo izvozili preko Turske. Znajući da postoji mogućnost da neki od proizvoda bude poslat na bilo koju stranu sukoba, dodali smo da ne možemo dalje izvoziti municiju koju smo prodali u Tursku. Šta još želite od nas?” rekao je Vučić.

Ove sedmice u medijima se pojavili izvještaji da je Srbija Kijevu navodno predala rakete za MLRS Grad. Radilo se o jednoj od najvećih srpskih kompanija, Krušiku. Kako se navodi u izvještajima medija, rakete nabavlja kompanija iz Kanade, koja ih zatim šalje preko Turske i Slovačke u Ukrajinu. Kao potvrda navode se kopije dokumenata o nabavci i transportu municije, pa čak i video snimci.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je zvanično zatražilo od Beograda pojašnjenje po ovom pitanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *