Formiran predmet protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida

Kada je lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 21. februara na press konferenciji u Banjoj Luci otvoreno negirao genocid, pitali smo državno Tužilaštvo da li će po službenoj dužnosti pokrenuti istragu u ovom slučaju.

Budući da je informacija od interesa za javnost, a da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine može po službenoj dužnosti pokrenuti istragu protiv predsjednika RS-a, iz te institucije su na upit Klix.ba odgovorili:

“U Tužiteljstvu BiH ima formiran predmet koji je u radu kod postupajućeg tužitelja. U ovom trenutku, više informacija ili detalja, ne možemo davati”.

Negiranje genocida na press konferenciji u Banjoj Luci nije bilo prvi put da Dodik negira genocid u Srebrenici, iako je odredbama Krivičnog zakona nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, negiranje zločina genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo zakonom od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Iz Tužilaštva BiH ranije su sugerirali da zbog nedostatka sudske prakse u ovakvim predmetima, centri za edukaciju sudija i tužilaca u 2023. godini angažuju međunarodne eksperte iz Evropskog suda za ljudskih prava ili drugih zemalja Evropske unije kako bi radili na edukaciji policijskih službenika, sudija i tužilaca u BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *