OHR upozorio Vladu RS-a: Dobro “odvagajte” prije nego što…

Borba protiv dezinformacija i govora mržnje ne smije služiti kao isprika za neprimjereno ograničavanje slobode mišljenja ili izražavanja, kažu iz OHR-a

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH oglasio se saopćenjem za javnost povodom najava o izmjeni Krivičnog zakona RS kojima se kleveta ponovo inkriminira.

Iz OHR-a kažu da je borba protiv dezinformacija i govora mržnje napor vrijedan pažnje, ali da uprkos tome treba dobro “odvagati” ponovno uvođenje kriminalizacije klevete i uvrede.

Saopćenje OHR-a ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Kao veliki zagovornik slobode govora i slobode medija, koji su od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo, Ured visokog predstavnika još jednom podvlači da politički i institucionalni lideri imaju odgovornost da stvore ambijent u kome će mediji moći raditi nezavisno i profesionalno, bez straha i političkog pritiska. Svako društvo se vrednuje i uvijek će se vrednovati s obzirom na status slobode govora i ambijenta u kojem rade mediji.

Iako je borba protiv dezinformiranja i govora mržnje napor vrijedan pažnje, ponovno uvođenje kriminalizacije klevete i uvrede treba dobro odvagati s obzirom na mogući rizik onemogućavanja drugačijeg mišljenja i demokratske debate. Borba protiv dezinformacija i govora mržnje ne smije služiti kao isprika za neprimjereno ograničavanje slobode mišljenja ili izražavanja, niti za sprečavanje kritičke debate ili dalje ograničavanje funkcioniranja medija i civilnog sektora koji su važni u svakom demokratskom društvu.

Ukoliko se usvoje ove odredbe, kako je najavljeno, to bi predstavljalo jasno zanemarivanje demokratskih principa kojih se svako društvo treba držati. Prema tome, Ured visokog predstavnika poziva organe vlasti Republike Srpske da otvore konstruktivnu i transparentnu javnu debatu sa svim zainteresiranim stranama koje su uključene u ovaj proces i da ovo pitanje riješe bez ugrožavanja demokratskog kapaciteta društva, saopćeno je iz OHR-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *