Opozicija u Turskoj ipak blizu dogovora za zajedničkog protivkandidata Erdoganu

Zajednički kandidat opozicije u Turskoj na budućim predsjedničkim izborima najvjerovatnije će biti Kemal Kilicdaroglu predsjednik CHP-a, prenosi Reuters.

Turska opozicija približila se dogovoru u kojem bi se desničarska stranka IYI mogla vratiti savezu koji je napustila prije tri dana, otvarajući put ka odabiru zajedničkog protivkandidata predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na zakazanim izborima za maj.

Prema novom prijedlogu nakon vikenda političkih intriga, dva popularna gradonačelnika, Ankare i Istanbula, bila bi potpredsjednici ako opozicija pobijedi na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 14. maja.

S obzirom da ankete pokazuju tijesnu utrku, glasanje je najveći izazov s kojim se Erdogan suočio u dvije decenije na vlasti.

IYI, druga stranka po snazi u savezu šest stranaka, napustila je blok u petak nakon što je predsjednica Meral Aksener odbacila očekivani izbor Kemala Kilicdaroglua, čelnika glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP), za predsjedničkog kandidata.

Umjesto toga, Aksener je predložila da kandidati budu ili Ekrem Imamoglu ili Mansur Yavas, gradonačelnici Istanbula i Ankare. Ona je rekla da su istraživanja javnog mnijenja pokazala da će pobijediti Erdogana s velikom razlikom.

Nekoliko sati prije nego što je pet preostalih stranaka u alijansi trebalo da objave Kilicdaroglua kao svog kandidata, dva gradonačelnika su održala kratak sastanak s Aksenar koja je iznijela svoj prijedlog.

Aksener je iznijela “inkluzivni” prijedlog, rekao je novinarima portparol IYI Kursad Zorlu.

“Ona je prenijela prijedlog da dva gradonačelnika budu izvršni potpredsjednici,” rekao je Zorlu.

CHP je prihvatio taj prijedlog, rekao je Reutersu visoki stranački zvaničnik.

Dogovor opozicije dolazi dva mjeseca prije izbora i mjesec dana nakon što su zemljotresi razorili jug zemlje, ubivši više od 45.000 ljudi, a milione ostavili bez krova nad glavom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *