Sebija Izetbegović se oglasila nakon što joj je Senat UNSA oduzeo akademsko zvanje magistra nauka

Nakon što je danas Senat Univerziteta u Sarajevu donio Odluku kojom se oduzima akademsko zvanje magistra nauka generalnoj direktorici KCUS-a i profesorici Medicinskog fakulteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović, oglasila se i sama Izetbegović.

Kako je rekla Izetbegović, jedan broj učesnika sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu, koja je danas vanredno sazvana i održana, obavijestio ju je o današnjoj Odluci.
“Povodom Odluke, koju je danas donio Senat Univerziteta, ističem da se radi o odluci koja je isključivo motivisana političkim razlozima. U samoj odluci nije dato bilo kakvo obrazloženje o dokazima i činjenicama koje su utvrđene u postupku koji je prethodno vođen, jer objektivno sagledavanje činjeničnog stanja ne bi dalo osnov za donošenje ove odluke. U indeksu koji posjedujem evidentirani su položeni predmeti, ocjene i datumi polaganja, kao i potpisi profesora za svaki položeni predmet”, navela je Izetbegović.

Indeks, kako kaže, nije dala Komisiji, jer se pokazalo da su pojedini značajni dokumenti iz službenih evidencija i dosijea nestali za vrijeme trajanja postupka, iako su ranije postojali i bili evidentirani.

“Osnovano sam odbila predaju originalnog indeksa, da bih izbjegla mogućnost da i indeks, koji je izuzetno značajan dokaz, bude uklonjen i eventualno uništen. U toku sutrašnjeg dana, odazvat ću se nalogu Suda i Sudu, odnosno Tužilaštvu predati originalan primjerak indeksa”, navodi Izetbegović.

Naglasila je da odluka Vanredne sjednice Senata očigledan je politički obračun, čiji su inicijatori pojedini bivši funkcioneri SDA koji su došli u konflikt sa politikom SDA, zbog svojih osobnih ambicija.

“Uvjerena sam da će, u postupcima koji budu vođeni pred nadležnim sudovima, biti dokazana i utvrđena nezakonitost Odluke Senata i razotkrivena politička pozadina takvog postupka. Radi se o protupravnom aktu, čiji je isključivi cilj da me kompromituju u javnosti i dovedu u pitanje moju besprijekornu akademsku karijeru”, zaključuje Izetbegović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *