Francuski senat usvojio reformu penzionog sistema zbog koje su građani sedmicama protestovali

Francuski Senat usvojio je kontroverznu reformu penzionog sistema zemlje sa 195 glasova za i 112 protiv kasno u subotu uveče.

To znači da je vladin paket za povećanje starosne granice za penziju sa 62 na 64 godine još jedan korak ka tome da postane zakon.

Gerard Larcher, predsjednik francuskog Senata rekao je ovaj zakon roji rekordan broj amandmana.

“Došli smo do kraja ove veoma guste debate u kojoj su svi govorili. Od četvrtka, drugog marta, sjedili smo neprekidno deset dana i skoro isto toliko noći, ukupno više od 100 sati Zabilježili smo rekordan broj amandmana i podamandmana: ukupno 8.900”, kazao je on nakon sinoćnjeg glasanja.

Tekst sada mora biti usaglašen na zajedničkoj komisiji u srijedu, 15. marta.

Francuski senat izglasao je odobravanje duboko nepopularne reforme penzija, nekoliko sati nakon što su demonstranti ponovo izašli na ulice kako bi se suprotstavili politici temelja drugog predsjedničkog mandata Emmanuela Macrona.

Međutim, ukoliko Macronova vlada ne prikupi potrebnu većinu, mogao bi se primijeniti rijetko korišteno i vrlo kontroverzno ustavno sredstvo, poznato kao član 49/3, da progura zakon bez glasanja.

Glasanje je uslijedilo nekoliko sati nakon što su stotine hiljada ljudi marširali u znak protesta na skupovima širom zemlje, iako u znatno manjem broju od očekivanog, piše Guardian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *