DF: SDP i Naša stranka danas odlučuju da li će Čović zavladati Ustavnim sudom BiH

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odlučivat će se o izboru novog sudije Ustavnog suda BiH. Tim povodom oglasila se Demokratska fronta iz koje kažu da će Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas odlučivati da li će favorit Dragana Čovića, Marin Vukoja, biti jedini kandidat za novog sudiju Ustavnog suda BiH.

“SDP, Naša stranka i HDZ imaju većinu članova komisije, i odluka da li će se pred federalne parlamentarce na glasanje poslati samo jedan, ili više kandidata, biće prvi ispit za SDP i Našu stranku. Drugi će biti glasanje za same kandidate, ako ih uopšte bude više.

Demokratska fronta stoga poziva SDP i Našu stranku da bez obzira na svoje odnose sa Draganom Čovićem, ne podrže plan HDZ-a, kojim bi konačno bila izmjenjena struktura Ustavnog suda.

Imajući u vidu činjenicu da se borba za državu Bosnu i Hercegovinu, njene institucije, imovinu, jednakopravnost među ljudima, vodi prije svega pravnim sredstvima, dodatno želimo posebno naglasiti važnost strukture Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, navode iz DF-a.

Dodaju kako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine posljednja prepreka u borbi protiv rušenja ustavnog poretka i države Bosne i Hercegovine.

“On ne smije pasti pod politički utjecaj onih struktura koje ne poštuju ni međunarodno pravo, s obzirom na to da ne poštuju presude međunarodnih sudova”, naglašavaju iz DF-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *