Rok za federalnu vladu curi: Šta nas onda čeka, hoće li Schmidt posegnuti za prijedlogom SDP-a?

Početkom aprila ističe rok za formiranje nove vlade u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ukoliko vlast ne bude formirana, onda smo i službeno u novoj slijepoj ulici, a mapu eventualnog izlaza ima samo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Shodno dosadašnjim izjavama predstavnika stranaka Trojke (SDP, NS, NiP), HDZ-a, ali i izjava iz SDA i DF-a, evidentno je da niko neće odstupiti od svojih pozicija. A one su ukratko da Trojka uz SBiH i NES te HDZ ima dogovor za vladu FBiH, a s druge strane SDA ima jednog potpredsjednika entiteta, čiji je potpis neophodan za novu vladu.

Rok za formiranje vlade nakon Schmidtove intervencije ističe za otprilike tri sedmice, a rok je počeo teći od trenutka potvrđivanja rukovodstva FBiH.

A s obzirom da se nikakav međustranački dogovor vjerovatno neće postići raspored sljedećih poteza bi trebao ići u smjeru intervencije visokog predstavnika.

Konkretno, Osmorka će sa HDZ-om vjerovatno pripremiti imena za formiranje vlade, a taj dokument će onda potpisati Lidija Bradara (HDZ) i Igor Stojanović (SDP), ali će to sve odbiti Refik Lendo (SDA). I ako se ne desi neko preslagivanje i pravljenje nove većine, što je malo vjerovatno, onda će loptica biti u dvorištu Christiana Schmidta.

Schmidt ima mandat za bilo kakvu odluku. Međutim, ukoliko donese privremeno rješenje, koje će važiti samo za ovu trenutnu situaciju to će neminovno još više zakomplikovati situaciju. Ipak, ako donese trajno rješenje to bi već moglo dobiti odobrenje gotovo svih političkih partija, izuzev HDZ-a, koji se protivi bilo kakvoj interveniciji, a posebno onoj koja bi bila trajna.

Na stolu visokog predstavnika je već prijedlog SDP-a da odluka podrazumijeva mogućnost da za imenovanje nove vlade bude dovoljan potpis dvoje od troje članova rukovodstva FBiH. Ali, treći član rukovodstva bi mogao uložiti veto ukoliko bi u klubu narod au kojem je izabran imao podršku 2/3 delegata. To u praksi znači da bi za ulaganje veta bilo potrebno skupiti 16 ruku u nekom etničkom klubu u federalnom Domu naroda, od ukupno 23 delegata.

Takav potez bi u datim okolnostima značio da bi sada vladu FBiH formirali Osmorka i HDZ, a d abi SDA i DF otišli u opoziciju. Međutim, pravo je pitanje kako bi HDZ reagirao na takvu odluku s obzirom da su iz te stranke do sada dolazili signali da to nije dobra odluka jer bi dugoročno HDZ mogao izgubiti političku moć i postao bi zaobilazan faktor.

Visoki predstavnik još ima dvadesetak dana da odluči kojim putem će krenuti, ali je izvjesno da svako privremeno rješenje neće donijeti smirivanje političkih tenzija, a moglo bi dodatno radikalizovati ionako usijanu atmosferu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *