Ružnić: NES će ispoštovati dogovor na nivou FBiH, ali nećemo biti dio polovičnih rješenja

Premijer Unsko-sanskog kantona i predsjednik Regionalnog odbora NES-a u Krajini Mustafa Ružnić komentirao je procese uspostave vlasti u Federaciji BiH.

Ružnić smatra da dogovorom sa SDA i DF-om od jučer nije prekršen sporazum koji stranke Osmorke imaju na nivou FBiH.

“Ovo sve što je urađeno sinoć urađeno je isključivo za USK. Kada je u pitanju NES i Osmorka na Federaciji svakako ostajemo tu uz jasnu poruku da NES, zajedno sa SBiH neće učestvovati u formiranju nekih nametnutih vlada od strane Schmidta ili nekih polovičnih nametnutih rješenja koja neće biti trajnog karaktera i koja će još više destabilizirati stanje kad je u pitanju FBiH i koja će ići na štetu naših naroda”, poručio je Ružnić tokom gostovanja u programu Federalne televizije.

Istakao je da je NES jasno odgovorio na sve političke izazove koji su se dogodilii nakon prošlogodišnjih Općih izbora u BiH.

“Vidjeli smo dobro na državnom nivou koja je to cijena bila koaliranja sa Dodikom i šta mu se sve isporučilo i zašto oni koji danas koaliraju s njim na državnom nivou moraju jasno da šute. Vidjet ćemo uskoro i koja je cijena HDZ-a”, smatra Ružnić.

Mišljenja je da je odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u izbornoj noći zakomplicirala političku scenu, posebno u FBiH.

“Neophodne stvari, poput vanrednih izbora, će se morati ugraditi u Izborni zakon da bi to bilo provodivo. NES je jasno pokazao da mi nismo oni koji se žele pozicionirati. Kada je u pitanju država BiH, njen Ustav, mi tu nemamo nikakve alternative. Žalimo da oni koji su danas na državnom nivou ne mogu jednom riječju odgovoriti Dodiku. To je bila cijena te koalicije. Zato smo istupili. Mi ćemo uvijek biti na strani države, naš nacionalni program je BiH”, poručio je Ružnić.

Komentirao je premijer USK i šta su najveći izazovi u narednom mandatnom periodu partnera na nivou Federacije BiH.

“Kada je u pitanju Izborni zakon tu smo od početka ukazivali na institut vanrednih izbora, što će se morati ugraditi, mnogo brže bi se vidjeli rezultati”, poručio je Ružnić.

O najave podjele države koje dolaze od domaćih političara, kazao je:

“BiH u svom hiljadugodišnjem postojanju ima sada najveći status kada su u pitanju put u EU i NATO-u i to je put na kojem ćemo čvrsto stojati, međutim kroz poruku da u Krajini idemo ka jednoj jakoj političkoj stabilnosti, šaljemo jasnu poruku da dok god je čvrsta Krajina, stabilna je i BiH”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *