Stranke dostavile prva imena kandidata za nove ministre u Vladi USK

Poznata su imena prvih kandidata za članove nove Vlade Unsko-sanskog kantona nakon što su SDA, NES, DF i Stranka za BiH dogovorili formiranje vlasti u ovom kantonu.

Prema ovom dogovoru, tri ministarstva i premijerska pozicija pripadaju NES-u, tri ministarstva SDA-u, dva DF-u i jedno Stranci za BiH.

Premijer USK ostat će NES-ov Mustafa Ružnić, a iz NES-a u Vladi USK ostaje i Muris Halkić kao ministar zdravstva. Preostala dva kandidata za ministre NES treba da utvrdi večeras na sjednici Regionalnog odbora za USK i to za ministra poljoprivrede i ministra građenja.

Stranka za BiH odlučila je na poziciji ministrice privrede ostaviti Samru Mehić.

I DF je dostavio imena svoja dva kandidata za ministre i radi se o Edvinu Alijanoviću koji je kandidat za ministra obrazovanja, te o Božidaru Živku koji je kandidat za ministra unutrašnjih poslova.

SDA je dobila resore finansija, pravde i za pitanja boraca, a o imenima bi trebali odlučiti danas na sjednici Izvršnog odbora SDA USK.

Za sutra je najavljena sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj treba biti potvrđen sastav nove Vlade. Stranke koje su dogovorile novu vlast u Skupštini imaju 20 od 30 zastupnika.

Ružnić je studirao na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu, a 2016. godine okončao master studij na Univerzitetu Banja Luka, na Fakultet za sigurnost i zaštitu, smjer sigurnost i kriminalistika. Na čelu Vlade USK je od 2018. godine.

Samra Mehić je magistrica socijalnog rada i bila je dugogodišnja radnica i direktorica Centra za socijalni rad Bužim, protekli mandat obnašala funkciju ministrice privrede u Vladi USK i zabilježila veoma zapažene rezultate.

Božidar Živko bio je DF-ov kandidat na proteklim Općim izborima za Skupštinu USK. Osvojio je 394 glasa. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Bihaću, te bio na rukovodećim pozicijama u firmama Dukat, Vindija, Meggle.

Edvin Alijanović je profesor bosanskog jezika s književnošću i historije, magistar humanističkih nauka i član je Upravnog odbora na Univeritetu u Bihaću. Na proteklim Općim izborima je za Skupštinu USK osvojio 522 glasa.

Muris Halkić studirao je na Medicinskom fakulteta u Sarajevu i nakon studija se zaposlio u Domu zdravlja u Cazinu. Prošle godine je bio uhapšen i osumnjičen da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u vezi sa krivičnim djelom neizvršenja sudske odluke. Kako je objavljeno, odlučio je priznati činjenicu da nije proveo sudsku odluku o mjerama zabrane prema jednom pravnom licu, te je izrazio spremnost za realizaciju sudske odluke u narednom periodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *