Milanović se sastao s Cvijanović: I Bećirović je dobrodošao, drugi formati ne

Milanović je poručio kako je vrijeme za otvaranje novog poglavlja

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović sastala se u Zagrebu sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Milanović je poručio kako je vrijeme za otvaranje novog poglavlja, prenosi N1.

– Odnosi sa Predsjedništvom BiH u prethodnom mandatu, što se mene tiče, nisu bili dobri. Sad je vrijeme da se otvori novo poglavlje, a to je BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je kao subjekt međunarodnog prava temeljen na Daytonu. On je temelj BiH, izjavio je Milanović.

Dodao je da se se danas razgovaralo o miru i stabilnosti u regiji, evropskom putu BiH, te položaju Hrvata u BiH.

– Za njih tražimo i izborićemo se za dostojanstven status, jednak statusu Bošnjaka i Srba, naveo je.

O tome, je, kaže spreman razgovarati sa svakim, a kod Željke Cvijanović, kako kaže, vidi “malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje”.

Cvijanović je dodala kako se radilo o konstruktivnom sastanku sa ciljem ostvarivanja zajedničkih ciljeva – mira i stabilnosti u regiji, kao i u upućenosti jednih na druge, te očuvanju dejtonskog okvira.

Milanović je ponovo ponovio staru mantru kako “Željko Komšić nije predstavnik Hrvata”, dok za trećeg člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, “svog starog poznanika”, kaže da su u kontaktu.

– Dogovorili smo da je nakon posjeta Cvijanović dobrodošao i Bećirović, a nažalost, drugi formanti ne dolaze u obzir, rekao je Milanović.

Cvijanović će se danas susresti i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, s kojim će, između ostalog, biti govora o Trgovskoj Gori i drugim otvorenim pitanjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *