Stanivuković kaže da u Banjoj Luci nema mjesta za povorku ponosa: “Sarajevo je dovoljno”

Rekao je da sve poštuje, „svako neka radi šta hoće u svoja četiri zida i napolju, neka se osjeća kako hoće i o tome priča, to je u redu“

“Vidjeli smo neke potpuno neprikladne, famozno naglašene naslove da “Bh. povorka stiže u Banju Luku”. A Banju Luku niko nije pitao. Ne samo Banju Luku, nego bilo koju drugu institiciju u Republici Srpskoj. Mi nismo za tako nešto, prosto to ne podržavamo”, rekao je za portal Banjaluka.net gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

U velikom intervjuu Stanivuković je govorio o brojnim temama – od značajnih projekata za grad, aktuelne političke situacije, ambicija u politici, do najavljenih događaja u sklopu Bh. povorke ponosa.

Komentarišući najavu da Bh. povorka ponosa dolazi u Banju Luku, on je ustvrdio da su se “Gradskoj upravi obratile i nevladine organizacije sa zahtjevom da se ovakav događaj otkaže”, te da ih je on obavijestio da nijedna javna površina, ni prostor nisu dostupni za tako nešto.

“Mi težimo patrijarhalnim, tradicionalnim, porodičnim odnosima i znamo šta je naša vjera i identitet našeg naroda. Meni je zaista drago što je Banja Luka baštionik tako nečega ovdje, a integralno i u BiH. U redu, to neko radi tamo u Sarajevu i neka radi. Ovdje niti je ko pitao za bilo koji gradski prostor, trg ili tako nešto, niti imamo bilo kakve veze. Moram reći, ne bismo dopustili tako nešto“.

Rekao je da sve poštuje, „svako neka radi šta hoće u svoja četiri zida i napolju, neka se osjeća kako hoće i o tome priča, to je u redu“.

“Ne bih želio da uvrijedim bilo koga ko se drugačije osjeća, drugačije misli. Nisam iskazao stav protiv onog što se zastupa u drugim gradovima i u svijetu, ali dajte nama pravo da u jednom globalnom svijetu mi zadržimo pravo na naše svojstvo, opredjeljenje, stavove”, rekao je Stanivuković za Banjaluka.net.

Odgovarajući na pitanje da li će apelovati na organizatore da odustanu, rekao je da on šalje kulturnu poruku da je „za ono što Bh. povorka hoće dovoljno Sarajevo ili da izaberu drugi grad, ali da Banja Luka nema želju da bude mjesto za tako nešto“.

“Uvjeren sam da i druge ustanove su za tako nešto. Tražimo da se poštuje i uvaži naš stav”, ustvrdio je Stanivuković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *