Četvorka i SNSD u Parlamentu BiH pokazali da su na fundamentalno suprotnim stranama

Zastupnici u Predstavničkom domu BiH jučer su razmatrali Rezoluciju o pravu na slobodu izražavanja u BiH. Rasprava koja se dogodila u Parlamentu između koalicionih partnera, vjerovatno daje uvid u budućnost njihovog djelovanja.

Naime, kada su državni zastupnici došli do tačke dnevnog reda koju je u proceduru uputilo 11 zastupnika Četvorke u kojima se osuđuje svaki pokušaj da se ugrozi sloboda govora, oteža rad nezavisnih medija i uvede autocenzura kao reakcija na najave kriminaliziranja klevete izmjenama Krivičnog zakona RS-a, zastupnici SNSD-a Sanja Vulić i NiP-ov Denis Zvizdić demonstrirali su zašto je koalicija na državnom nivou potencijalno unaprijed osuđena na propast.

“Dio svoje diskusije sa proširenog kolegija ću svakako ovdje ponoviti, a to je stav Kluba poslanika da ova Rezolucija nije u skladu sa Poslovnikom Predstavničkog doma imajući u vidu da se njom izražava stav o relevatnim političkim pitanjima i utvrđuju smjernice koje će sprovoditi Predsjedništvo, Vijeće ministara i druge institucije u BiH. Podsjećanja radi, Narodna skupština Republike Srpske nije u BiH, nije zajednička institucija već je na nivou entiteta Republike Srpske”, počela je svoje obraćanje Sanja Vulić (SNSD).

Ona je istakla da ne vidi osnov za “uplitanje” u odlučivanje na nivou RS-a.

“Drugo, ono što sam Vama postavila pitanje postavljam ga široj javnosti. Ako smo mi jedna ekipa, ako smo ta ekipa okupljena oko jedne većine na zajedničkom nivou, postavlja se pitanje kakvo je ovo ponašanje i kakvi su ovo vaši udarci na institucije RS-a i pokušaj uplitanja u odluke Narodne skupštine”, kazala je Vulić.

Podsjetila je da se o spornim izmjenama Krivičnog zakona RS-a još uvijek nije vodila javna rasprava.

“Ako smo partneri, a mislimo da jesmo. Ako smo se dogovorili oko nekih pitanja koja su bitna i važna za BiH, a mislimo da jesmo jer smo rekli da imamo svi saglasnost oko njih, a to je realizacija određenih projekata koji su u interesu svih građana BiH, postavlja se pitanje čemu ovakvi populistički prijedlozi, da li vi zapravo kupujete vrijeme dok se ne formira vlast na nivou Federacije, da li kalkulišete. Postavljam pitanje da li vi uopšte komunicirate sa Nikšićem i Konakovićem i da li su oni uopšte saglasni sa ovakvim prijedlozima”, pitala je Vulić.

Smatra da je SNSD bio korektan i prema SDA, a da je ta stranka sada korektna i prema strankama Trojke.

“Ovo što vi radite je direktan atak na institucije Republike Srpske i apsolutno je jasno da ovakvo nešto neće proći. Vi što radite je direktan atak na institucije Republike Srpske. Vi to radite svjesno i namjerno. Čije Vi poene na osnovu toga kupujete, ja ne znam. Stalno se pozivate na Evropsku konvenciju i član 10., to sve stoji da imamo pravo na slobodu izražavanja i informisanja, to niko ne spori, ali svjesno i namjerno prećutkujete stav 2. ovog člana koji ograničava ovo pravo, odnosno ukazuje na to da ovo nije apsolutno pravo”, poručila je.

Nakon dužeg izlaganja Vulić o tome zašto najavljene izmjene Krivičnog zakona RS-a nisu “atak na novinare” te zašto prijedlog nije partnerski, odgovorio joj je predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić (NiP).

“Mislim da trebamo u ovome Parlamentu smanjiti decibele kada govorimo i držati jedan dio normalnog političkog dijaloga i dostojanstva. Uvažena kolegice Vulić, ne postoje ‘zajedničke institucije’ već postoje samo institucije države BiH. Vi nastavljate koristiti antiustavnu sintagmu i kršite odluke Ustavnog suda BiH, a kršenja odluka Ustavnog suda koji je zabranio korištenje te sintagme je krivično djelo i to radite u istoj rečenici dok se tobože pozivate na Ustav i Dejton”, odgovor je Zvizdića.

Poručio je i da će se “nastaviti uplitati” u sve odluke bilo kojeg nivoa vlasti u cilju zaštite demokratskog poretka, ljudsih prava i sloboda, suvereniteta i integriteta BiH.

“Za mene je napredak BiH iznad bilo čijeg političkog dogovora. Od mene možete očekivati i dalje predlaganje zakona koji će jačati pravni sistem BiH. Mi smo zapadno orjentisani, ka EU i NATO savezu. To su sva vanjskopolitička cilja definirana u zakonima i strategijama BiH. Ne postoji niko ko me može spriječiti ili mi zabraniti da govorim o temama za koje ja mislim da mogu donijeti opće dobro i napredak države BiH jer na teritoriji BiH postoji samo jedna država, a to je BiH. Ostalo su administrativno-teritorijalne jedinice koje moraju svoje ustavne i zakonske akte uskladiti sa onim BiH”, poručio je Zvizdić.

Na to je Vulić odgovorila kako je Zvizdić može prijaviti, ali da će ona nastaviti koristiti termin ‘zajedničke institucije”.

“Ja Vama kažem da u Republici Srpskoj Vi odlučivati nećete. Mi imamo svoje institucije i to možete sanjati u nekom drugom životu. Ovo što radite, bojim se da nije put prosperiteta i put dogovora”, smatra Vulić.

Ono što je rasprava iz Predstavničkog doma do kraj ogolila, jeste da se partneri koji čine vlast na nivou BiH ne slažu oko fundamentalnih stvari koje se tiču funkcioniranja BiH, njenog ustavno-pravnog sistema, pa na kraju niti njenog uređenja.

Kakva je budućnost koalicije na državnom nivou nije poznato budući da je neminovno da na dnevni red i Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine dođu akti i prijedlozi o kojima partneri nemaju isti stav, a koji su iznimno važni za državu.

Koalicija SNSD-a i bilo koje političke stranke koja ima namjeru jačati državu, unaprijed je osuđena na propast i pretvarati se da postoji minimum stvari oko kojih može postojati politički dogovor, znači držati se postrani i donositi tehničke odluke koje u svakom slučaju služe interesima te stranke.

Smatrati da će se postići dogovori oko rješenja koja štite i nude napredak državi, očigledno neće biti suštinski implementirana iz veoma prostog razloga: SNSD ne želi BiH, a posebno ne osnaživanje njenih institucija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *