SAD poručile Xiju: Pritisnite Putina da povuče svoje trupe, prekid vatre nije dovoljan

Kineski predsjednik Xi Jinping trebao bi pritisnuti Vladimira Putina da “zaustavi ratne zločine” u Ukrajini, pozvale su SAD. Dva predsjednika će se ponovo sastati danas na službenim razgovorima tokom prve posjete Xija Moskvi od početka invazije.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće pozvao je Xija da potakne svog ruskog kolegu da povuče trupe iz Ukrajine. John Kirby je rekao da traženje prekida vatre neće biti dovoljno.

“Nadamo se da će predsjednik Xi izvršiti pritisak na predsjednika Putina da prestane bombardirati ukrajinske gradove, bolnice i škole, da zaustavi ratne zločine i zvjerstva i da povuče svoje trupe”, rekao je Kirby.

“Ali zabrinuti smo da će umjesto toga Kina ponoviti pozive na prekid vatre koji ostavlja ruske snage unutar suverenog teritorija Ukrajine, a svaki prekid vatre koji se ne odnosi na uklanjanje ruskih snaga iz Ukrajine učinkovito bi ratificirao ruska nezakonita osvajanja”, dodao je Kirby.

U ponedjeljak su Xi i Putin održali više od četiri sata razgovora koji su opisani kao neformalni, a više službenih razgovora planirano je za utorak.

Postoji zabrinutost da bi kineska podrška Rusiji, trenutno temeljena na tehnologiji i trgovini, mogla postati vojna, potencijalno uključujući i granate.

Putin je rekao da će razgovarati o planu od 12 tačaka koji je predložio Xi za “rješavanje akutne krize u Ukrajini”.

“Uvijek smo otvoreni za pregovarački proces”, rekao je Putin, dok su se čelnici međusobno nazivali “dragi prijatelju”.

Kina je prošlog mjeseca objavila svoj plan za okončanje rata – uključuje “prekid neprijateljstava” i nastavak mirovnih pregovora. U kineskom planu nije izričito navedeno da se Rusija mora povući iz Ukrajine,što je Ukrajina insistirala kao preduslov za bilo kakve razgovore.

Umjesto toga, govorilo se o “poštovanu suvereniteta svih zemalja”, dodajući da “sve strane moraju ostati racionalne i suzdržane” i “postupno deeskalirati situaciju”. U planu se također osuđuje korištenje “jednostranih sankcija”, viđenih kao prikrivena kritika ukrajinskih saveznika na Zapadu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *