Vukoja neće tek tako u Ustavni sud BiH: Efendić traži više kandidata za koje će se glasati

Predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Semir Efendić rekao je da zastupnici te stranke neće podržati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH.

Efendić je, gostujući na televiziji N1, rekao da je protiv toga da izbor sudije Ustavnog suda BiH bude predmet političkog kriterija i da podliježe političkoj trgovini.

“Nisam siguran šta je Trojka razgovarala sa HDZ-om i šta su dogovorili. O podršci Vukoju se nismo usaglašavali”, rekao je Efendić za N1.

Isto ovo, Efendić je potvrdio i za Klix.ba, rekavši da bi jedini kriterij pri izboru sudija Ustavnog suda BiH trebao biti stručnost kandidata.

“Mi smo za to da na Parlament FBiH ide više kandidata i da se bira na temelju stručnosti”, rekao je Efendić za Klix.ba.

To suštinski znaci da Vukoja neće tek tako dobiti podršku da bude jedini kandidat o kojem će se glasati.

Istovremeno, Efendić je dodao da SDA i DF nemaju pravo moralisati o ovom pitanju.

“Nedavno su u Ustavni sud FBiH imenovali suprugu potpredsjednika SDA Safeta Softića. Također, trenutno u Ustavnom sudu BiH imamo dva bivša potpredsjendika SDA Mirsada Ćemana i Seadu Palavrić”, dodao je Efendić.

Podsjećamo, radno tijelo koje se obrazovalo iz reda zastupnika i predstavnika Udruženja sudija FBiH intervjuiralo je i ocijenilo kandidate za novog sudiju Ustavnog suda BiH.

Glasanje je bilo tajno, a kada su se rezultati zbrojali, dobijena je rang lista na kojoj je Marin Vukoja najbolji kandidat.

Kako smo ranije pisali, prilikom ocjenjivanja obrazlaganja odgovora bodovala se brzina izlaganja i vladanja materijom. To je u konačnici odlučilo da se kandidati boduju na način na koji je to urađeno.

Nermin Nikšić je ranije najavio da će njegova stranka podržati prvorangiranog kandidata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *