Turska i Armenija će otvoriti kopnenu granicu nakon više od trideset godina

Turska i Armenija planiraju trajno otvoriti kopnene granice između sebe po prvi put u više od tri desetljeća, rekli su u petak armenski dužnosnici.

Kao prvi korak, kopnena granica će se do početka turističke sezone otvoriti samo za diplomate i građane trećih zemalja, rekao je armenski ministar vanjskih poslova Ararat Mirzoyan.

Već postoji direktni zračni saobraćaj između Armenije i Turske.

Kopnena granica je prvi put otvorena nakon što je Aremnija poslala humanitarnu pomoć i humanitarne radnike nakon zemljotresa koji je pogodio jug Turske.

Granice između dviju zemlje zatvorene su desetljećima, a diplomatski odnosi na čekanju. Prošle je godine armenski premijer Nikol Pashinian rekao da Armenija želi uspostaviti diplomatske odnose s Turskom bez ikakvih preduvjeta.

Turska i Armenija tri desetljeća nisu imale diplomatske ili komercijalne veze, a razgovori su prvi pokušaj obnove veza od mirovnog sporazuma iz 2009. godine. Taj sporazum nikada nije ratificiran, a veze su ostale napete. Nakon rata oko Karabaha u kojem je Turska podržala Azerbajdžan protiv Armenije, tursko-armenski odnosi ušli su u novu fazu, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Turska spremna za dijalog s Armenijom. Azerbajdžan također podržava proces.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *