Efendić o mogućoj Schmidtovoj odluci: Davanje dodatne uloge kantonima bi bilo pogubno i kraj krhke demokratije

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić smatra da je potencijalno nametanje nove odluke visokog predstavnika u BiH prema kojoj bi uspostava vlasti u Federaciji BiH ovisila od skupština kantona bila besmislena.

Lider SBiH komentirao je potencijalni model nove odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojim se u suštini imenovanje Vlade FBiH prepušta volji zastupnika tri kantona.

“Davanje dodatne uloge kantonima u procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH bilo bi pogubno i označilo bi kraj ionako krhke demokratije. I prema sadašnjim rješenjima, koja su dodatno radikalizirana posljednjim nametanjima od strane visokog predstavnika, besmislen je sistem u kojem od izbora za skupštine kantona zavisi uspostava vlasti u Federaciji BiH. To je ono što treba promijeniti, a ne dodatno uvoditi kantone (u tom slučaju čitaj ‘entitete’), u proces uspostave vlasti na nivou Federacije BiH. Time bi uloga visokog predstavnika izgubila svaki smisao i podršku”, kazao je Efendić za Klix.ba.

Podsjećamo, Schmidt bi naredne sedmice mogao nametnuti nove izmjene Ustava Federacije BiH kako bi se “deblokirao” proces formiranja nove entietske vlade.

Novo nametanje OHR-a bi moglo ići u smjeru da dva člana rukovodstva Federacije BiH mogu imenovati premijera Federacije BiH bez saglasnosti trećeg ukoliko onaj koji nije saglasan ne dobije dvotrećinsku podršku u svom Klubu naroda u Domu naroda FBiH te i u kantonu s najviše stanovništva iz naroda kojem pripada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *