Abazović podržao Milatovića, želi “arhivirati” vladavinu Đukanovića

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je večeras televiziji Insajder da u drugom krugu predsjedničkih izbora pruža podršku opozicionom kandidatu Jakovu Milatoviću.

Kaže da je za tu zemlju najvažnije da dobije novog predsjednika.

“Za Crnu Goru je najvažnije da dobije novog predsjednika da bi se tridesetogodišnja vladavina Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića u potpunosti arhivirala“, rekao je Abazović.

On je istakao da se u drugom krugu predsjedničkih izbora bira između politike prošlosti i politike budućnosti, koja se personifikuje u novim ljudima, sa nekim novim idejama.

Abazović je govorio i o borbi protiv organizovanog kriminala, prenosi Nova.rs.

Naveo je da vlada ima isti žar da se bori protiv Škaljarskog i protiv Kavačkog klana, kao i protiv bilo kojeg drugog. Međutim, kaže da ne mogu da određuju prioritet tužilaštvu.

On je ocijenio da su saradnja policije i tužilaštva Srbije i Crne Gore dobre, ali da mogu biti još bolje.

„Nisam za to da igramo političke igre i da nekoga izručimo, a nekoga, iz nekog razloga, ne izručimo“, rekao je Abazović.

Aludirao je na to što Srbija već godinama Crnoj Gori ne izručuje Svetozara Marovića, osuđenog za organizovanje kriminalne grupe i nanošenje finansijske štete Crnoj Gori.

Dodao je da ne vidi nijedno racionalno objašnjenje za neizručenje Marovića.

On je istakao da podržava svaki vid regionalne saradnje, posebno inicijativu Otvoreni Balkan. Tvrdi da su alternativa „zatvoreni Balkan, tenzije, svađe i međusobno optuživanje“.

Prema njegovim riječima, inicijativa Otvoreni Balkan“nije zamena za Evropsku uniju. Smatra da je to alat koji treba da ubrza evropski put, jer EU od regiona traži da sarađuje, umjesto što se na sastancima međusobno optužuju.

On je ocijenio da je Crna Gora prva naredna članica EU i da je “idealna da oživi proces proširenja“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *