Osmorka i HDZ predsjednici FBiH danas dostavljaju imena ministara: Šta sve znamo o sastavu nove Vlade

Predsjednici FBiH Lidiji Bradara danas bi trebala biti dostavljena imena novih ministara u Vladi Federacije BiH. Ova odluka uslijedila je nakon sporazuma koji su potpisali koalicioni partneri u FBiH, stranke Osmorke i HDZ.

Kadrovska rješenja

Novi sastav Vlade Federacije BiH u smislu prijedloga kadrovskih rješenja za pozicije ministara trebao bi biti poznat danas nakon što stranke partneri u vlasti u FBiH Bradari dostave imena kako bi ona mogla pristupiti imenovanju Vlade FBiH.

Kako je Raport i ranije naveo sigurno je da će Nerin Dizdar (SDP) biti novi ministar za izbjeglice i raseljena lica.

U novoj Vladi FBiH definitivno će sjediti i Vojin Mijatović (SDP). On će biti ministar MUP-a.

Kako Raport saznaje došlo je do rotacije između SDP i NiP-a. Naime, išpak će na poziciju ministra razvoja doći kandidat NiP-a. Radi se o Adnanu Deliću, bivšem ministru privrede Kantona Sarajevo. Dok će SDP Vedrana Lakića, bivšeg ministra finansija u Vladi TK, postaviti na mjesto ministra za rad i socijalnu politiku.

Bivši ministar obrazovanja USK Almin Hopovac bi mogao preuzeti Ministarstvo obrazovanja FBiH. Ranije se spominjalo da je ova pozicija trebala pripasti Damiru Mašiću, koji je već vodio taj reaor. No došlo je do promjene.

Imena ministara HDZ-a nisu poznata, osim toga da niti jedan trenutni ministar neće obnoviti mandat. Ispred HDZ-a bit će najmanje dvije žene.

Odluka Schmidta

Naša stranka je objavila da će njihov kandidat za ministricu okoliša i turizma FBiH biti Nasiha Pozder. SBIH i NES još nisu dostavili imena, a navodno imaju po nekoliko kandidata za ministarstva koja su dobili. Ipak, spominju se Nermin Kljajić i Erdal Trhulj. Kljajić za ministra poljoprivrede, a Truhulj za ministra energije, rudarstva i industrije. Trhulj je nekadašnji SDA-ovac koji je već vodio taj resor, po mnogima – jako uspješno.

Bradara bi nakon toga imenovanje trebala dostaviti potpredsjednicima Federacije BiH čiji je potpis za novu Vladu FBiH također potreban.

Međutim, bitno je napomenuti da sasvim jasno da će imenovanje nove Vlade FBIH morati biti podržano novim odlukama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta jer potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) sasvim izvjesno nema namjeru podržati sastav Vlade koju čine samo stranke Osmorke i HDZ-a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *