Amerika i Rusija prekinule dijeliti podatke o nuklearnom oružju

Inspekcije su mirovale od 2020. godine zbog pandemije koronavirusa

Sjedinjene Američke Države i Rusija prestale su dijeliti dvogodišnje podatke o nuklearnom oružju u skladu sa propalim sporazumom o novom START-u, posljednjem dogovoru o kontroli naoružanja između dvije zemlje.

Zvaničnici Bijele kuće, Pentagona i State Departmenta rekli su da su SAD ponudile da nastave pružati ove informacije Rusiji čak i nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin suspendovao učešće Rusije u sporazumu prošlog mjeseca, ali je Moskva obavijestila Vašington da neće dijeliti vlastite podatke.

– Zbog ruskog nepoštovanja ovih obaveza prema sporazumu, Sjedinjene Američke Države neće pružati ni svoju razmjenu podataka na dvije godine Rusiji, kako bi ohrabrile Rusiju da se vrati poštovanju sporazuma – rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

Nuklearni podaci

Bijela kuća, koja je ranije optužila Rusiju za višestruko kršenje sporazuma, rekla je da je rusko odbijanje da se povinuje “pravno nevažeće” i da je odluka da zadrži nuklearne podatke još jedno kršenje.

Uprkos tome što je produžen ubrzo nakon što je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) preuzeo dužnost u januaru 2021., novi START je bio ozbiljno testiran ruskim ratom u Ukrajini.

Sporazum, koji su tadašnji predsjednici Barak Obama (Barack Obama) i Dmitrij Medvedev potpisali 2010. godine, ograničava svaku zemlju na najviše 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i 700 raspoređenih projektila i bombardera. Sporazum predviđa sveobuhvatne inspekcije na licu mjesta kako bi se provjerila usklađenost.

Prekinuti razgovori

Inspekcije su mirovale od 2020. godine zbog pandemije koronavirusa. Razgovori o njihovom obnavljanju trebali su se voditi u novembru 2022., ali ih je Rusija naglo prekinula, navodeći kao razlog podršku SAD Ukrajini.

U februaru je Rusija formalno suspendovala svoje učešće u sporazumu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *