Crnadak: Neka Schmidt nametne odluku o skeniranju glasačkih listića i videonadzoru na biračkim mjestima

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak komentarišući potencijalnu interveniciju Christiana Schmidta o mogućem nametanju izmjena Ustava FBiH, poručio je da bi bilo bolje da proširi svoju odluku iz tzv. paketa integriteta i uredi način glasanja u BiH.

“Ako Schmidt razmišlja da nešto nametne ja mu moram reći i poručiti da prioritete svih prioriteta je da proširi svoju odluku iz tzv. paketa integriteta. Ako hoće istinski da pomogne ovom narodu, onda treba donijeti odluku o skeniranju glasačkih listića, o obaveznom otisku prsta kao potvrdi identifikacije glasača, o videonadzoru na biračkim mjestima”, poručio je, između ostalog, Igor Crnadak u emisiji Rezime na FTV-u.

Crnadak je istakao da ovom narodu treba dati pravo da zaista bira svoje predstavnike, a ne da to rade nekakvi stranački aktivisti sa raznim vrstama manipulacija na terenu.

“Ako već nešto namećete, neka ovo bude to”, dodao je Crnadak.

Istakao je da je poprilično zaključana situacija oko formiranja vlasti u FBiH. Crnadak ističe da je jasno da stranke Osmorke nisu imale nimalo strpljenja, da su po svaku cijenu htjeli što prije da sjednu u fotelje.

“Upravo to je bio razlog zašto se odustalo od razgovora sa drugim političkim blokom iz RS-a jer je bilo obećanja da će osovina SNSD-HDZ to njima ekspresno da završi, da ih postavi u fotelje, a sve druge stvari, kako oni to vole reći – ćemo poslije. Evo to poslije polako dolazi i već sad vidimo da čitav posao ove većine na nivou BiH je počeo sa podjelom fotelja i tu će i završiti”, naveo je.

Kaže da im je od izbora delegata za Dom naroda bilo jasno šta je koncept Osmorke.

“Njihov izbor je bio Dodik, Čović, odnosno ove dvije stranke i oni su se odlučili tim putem da što prije to završe i naprave. Priča o tome da nije bilo matematike za razgovor sa drugim blokom nije tačna. Za mene je razočaravajuće što su odustali od onoga za šta su se javno zalagali”, poručio je.

Dodao je da je vidio da se pojavila ideja da se promijeni Ustav FBiH i da bude navedeno da su dovoljne dvije od te tri ruke.

“Čini mi se da to može biti rješenje jer bi to rasteretilo i buduće procese”, zaključio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *