Državni parlamentarci usvojili Zakon o platama i budžet za 2023. godinu: Političari bez povećanih primanja

Tokom rasprave Šerif Špago (SDA) najavio je da će Klub poslanika SDA podržati predloženi zakon, s ciljem da povećanjem budžeta institucija BiH ne dođe do rasta plata izabranim i imenovanim dužnosnicima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa 39 glasova za, bez protiv i suzdržanih, usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o dopunama Zakona platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Zakonom je predviđeno da se plate i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavaju uz primjenu osnovice od 535 KM, dok bi za ostale državne službenike sa nižim koeficijentima došlo do povećanja osnovice na 600 KM.

Tokom diskusije poslanik Predrag Kožul (HDZBiH) je kazao da je Klub poslanika HDZ-a bio suzdržan prilikom glasanja o hitnom postupku za predložni zakon.

– Onima koji će primjenjivati ovaj zakon trebalo bi pojasniti šta to znači iznad osam. Matematičkim jezikom govoreno, trebalo bi pojasniti, je li to za koeficijente veće od osam ili za koeficijente veće i jednako od osam. To je jako važno kod primjene ovog zakona, smatra Kožul.

Dodao je kako pretpostavlja da je ovo kako je navedeno za koeficijente veće od osam, a ne veće i jednako od osam. Istakao je da kada se primijeni ovaj zakon dešavaju neke nelogične stvari.

– Na primjer, zamjenici ministara i ministri će imati istu plaću. Zamjenici glavnog revizora će imati veću plaću od glavnog revizora…., rekao je Kožul.

Tokom rasprave Šerif Špago (SDA) najavio je da će Klub poslanika SDA podržati predloženi zakon, s ciljem da povećanjem budžeta institucija BiH ne dođe do rasta plata izabranim i imenovanim dužnosnicima.

– Ne smatramo da ovo rješenje treba dugo trajati, ali smatramo da je bitno da se ovaj zakon usvoji prije budžeta, naveo je Špago.

Predložio je i zaključak kojim bi Predstavnički dom, ukoliko usvoji ovaj zakon i uputi ga Domu naroda, zatraži da ga Dom naroda također razmatra po hitnom postupku.

Poslanik Saša Magazinović (SDP BiH) ocijenio je da predloženi zakon nije savršen ističući da u ovom trenutku vrši funkciju zbog kojeg je predložen da zaustavi rast plata funkcionerima.

– Da je Vijeće ministara BiH predložilo sistemsko i održivo rješenje zajedno sa budžetom, ne bi Predsjedništvo BiH imalo potrebu da se bavi ovim pitanjem. Žao mi je što do toga nije došlo, kazao je Magazinović.

Podršku ovom zakonu najavio je i Šemsudin Mehmedović “ako je to iskren odnos prema građanima BiH”.

– Međutim, bojim se da je po srijedi opet jedan od prevara i da će u Domu naroda taj zakon doživjeti sudbinu ranijih prijedloga, naveo je Mehmedović.

Sabina Ćudić (Naša stranka) istakla je kako joj se čini da će se lakše reformisati Ustav i implementirati odluka Sejdić i Finci nego iznači sistemsko rješenje kojim jednostavno se sprečava rast plata političara.

Poslanici su sa 21 glasom za, 16 protiv te dva suzdržana po hitnom postupku usvojili Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu. Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što predstavlja povećanje za 241,8 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2022. godinu.

Tokom rasprave o hitnosti postupka poslanici Јasmin Emrić (NES), Šerif Špago (SDA), Mladen Bosić (SDS) smatrali su da se o budžetu ne može odlučivati po hitnom postuku.

Emrić je zatražio vrijeme kako bi se moglo djelovati amandmanski. Bosić je podsjetio da je Prijedlog budžeta uvećan za 23 posto u odnosu na pošlogodišnji i da se njime jačaju bh. institucije iako su SNSD i vlast RS-a tvrdili da to neće raditi.

– Ovim se šalje jasna poruka, rekao je Bosić i dodao da su više novca dobile Oružane snage BiH, ali i Komisija za koncesije koja ništa ne radi, dok u budžetu nema sredstava za sport.

Mehmedović je ustvrdio da je budžet pun nedostataka navodeći, između ostalog, da nedostaju u budžetu izdvajanja značajnih sredstava za opremanje OSBiH radi njihove interoperabilosti sa snagama NATO-a, kao i strarateški višegodišnji projekat u vezi obezbjeđenja tzv. integriteta izbornog procesa.

Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija rekao je da će ovakav budžet omogućiti nesmetano funkcionisanje bh. institucija i značajno poboljšati materijalno stanje zaposlenih koji primaju platu iz budžeta. Tegeltija je upozorio da, ukoliko do kraja marta ne bude usvojen budžet, neće biti dovoljno sredstava za isplatu martovske plate za 1.741 zaposlenog u institucijama BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *