Forto: Priča oko prijedloga za ministre me podsjeća na sastav reprezentacije i zašto neko igra ili ne igra

Ovo što se pojavljuje u javnosti, meni to zvuči kao kad neko sastavi reprezentaciju pa smo zadovoljni ili nezadovoljni što neko igra ili ne igra, rekao je Forto

Edin Forto, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, izjavio je kako bi potpredsjednik FBiH Refik Lendo trebao shvatiti da je potpredsjednik svih građana, a ne samo SDA.

– On treba dati mandat onome ko ima većinu u Predstavničkom domu, rekao je Forto.

Kada je riječ o prijedlozima za ministarska mjesta, Forto kaže da ga cijela situacija podsjeća na komentare javnosti kada je u pitanju reprezentacija, uporedivši to sa sportom.

– Ovo što se pojavljuje u javnosti, meni to zvuči kao kad neko sastavi reprezentaciju pa smo zadovoljni ili nezadovoljni što neko igra ili ne igra. Konsultacije su u toku. Puno toga se dešavalo što mediji nisu ni znali. Normalno je da ima prepirki i problema kada je ovoliko puno subjekata upleteno. Ja bih više volio pričati o tome šta ćemo raditi, kazao je on u intervjuu za N1.

Govoreći o mogućoj intervenciji visokog predstavnika Christiana Schmidta, istakao je da očekuje njegovu intervenciju ukoliko “gospodin Lendo ne prepozna ustavnu obavezu”.

– Njemu je obaveza da interveniše kad država zapne. Ne mislim da država funkcioniše ako jedan entitet ima tehničku vladu evo pet godina. Ako gospodin Lendo ne prepozna ustavnu obavezu, očekujem da Schmidt interveniše. Ne znam na koji način. Svi mi imamo naše želje kako bi BiH trebala izgledati, a bolje od ovog mora, ističe Forto.

Dao je svoj komentar i na najavljeni novi protest ispred OHR-a. Kaže da u protestima ne vidi ništa sporno, ali…

– Protesti su legitiman način da se zahtijevaju prava. Ali, nikad nisam vidio da neka stranka protestuje jer nije u vlasti. Ili ste u vlasti, ili niste u vlasti, poručio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *