Naša stranka protiv skraćenja časova tokom ramazana: Obrazovanje ne smije biti žrtva vjerskih opredijeljenja

Naša stranka reagovala je nakon današnjeg usvajanja inicijative o skraćenju časova tokom ramazana, na sjednici Skupštine KS.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas inicijativu o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama za vrijeme ramazana, a klub Naše stranke u Skupštini KS nije bio za taj prijedlog.

“Obrazovanje ne može biti žrtva vjerskog ili bilo kojeg opredijeljenja, kolektiva ni pojedinca. Ta se opredijeljenja moraju poštovati, ali ne na račun opšteprihvaćenih načela o provođenju nastavnog plana i programa, trajanju časova i slično i to u vrijeme intenziviranog ocjenjivanja, kad se đaci bore za veći prosjek ocjena”, saopćili su iz Naše stranke.

“Ako je nužno neke ustupke činiti bilo kome zbog ramazana, smatramo da se moglo naći adekvatnijih načina od predloženog. Jedan od njih je obezbjeđivanje iftara ili pomjeranja odmora u njegovo vrijeme. Sigurni smo da ovo nije želja prosvjetnih radnika i đaka i zato prijedlog nismo podržali”, zaključuju.

Podsjećamo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS će naknadno dati upute o načinu na koji će se provoditi ova inicijativa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *