Hrana za oružje – Kako trguju Rusija i Sjeverna Koreja?

Bijela kuća u četvrtak je saopćila kako ima nove dokaze da Rusija ponovo traži oružje od Sjeverne Koreje kako bi podstakla rat u Ukrajini.

Ovog puta radi se o sporazumu koji bi Pyongjyngu zauzvrat obezbijedio potrebnu hranu i druge robe.

Očajnički traže oružje

To je najnovija optužba da se Rusija, u očajničkoj potrebi za oružjem i ograničena sankcijama i kontrolom izvoza, okreće “odmetnutim“ zemljama.

Ove zemlje bi joj pomogle da nastavi zločinačko vođenje svog 13-mjesečnog rata.

U okviru tog predloženog sporazuma, Rusija bi od Pyongyanga dobila preko dvadesetak vrsta oružja i municije. Saopćio je to portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

“Također, razumijemo da Rusija želi poslati delegaciju u Sjevernu Koreju. Rusija nudi Sjevernoj Koreji hranu u zamjenu za municiju”, kazao je on.

Administracija je ranije skinula oznaku tajnosti s obavještajnih podataka. Tako bi predstavila dokaze da je Iran prodao stotine dronova za napad Rusiji tokom ljeta.

Također otkriva se da je Wagner grupa, privatna ruska vojna kompanija, preuzela oružje iz Sjeverne Koreje kako bi pomogla u jačanju svojih snaga dok se bore na strani ruske vojske u Ukrajini.

Najteže stanje

Stručnjaci vjeruju da je situacija s hranom u Sjevernoj Koreji najteža koja je pod 11-godišnjom vladavinom Kim Jong Una. No, i dalje tvrde da ne vide znakove neposredne gladi ili masovnih umiranja.

Kim je obećao da će ojačati državnu kontrolu nad poljoprivredom. Također će poduzeti niz drugih koraka za povećanje proizvodnje žitarica, izvjestili su sjevernokorejski državni mediji u ovom mjesecu.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je prošlog mjeseca kako su američke obavještajne službe sugerirale da Kina razmatra isporuku oružja i municije Rusiji, iako su zvaničnici Bijele kuće naveli kako tek treba da vide dokaze da je Peking izvršio isporuku oružja, prenosi FENA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *