Nikšić o Vladi FBiH: Pokušat ću da iznesem taj teret

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je nakon sastanka vladajuće koalicije u Istočnom Sarajevu rekao da prekid saradnje rukovodstva RS sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom nije problem za funkcioniranje državne vlasti.

“Sarađujemo s međunarodnom zajednicom. BiH je međunarodno-pravni subjekt, Vijeće ministara sarađuje, Predsjedništvo sarađuje, ministar vanjskih poslova sarađuje”, rekao je Nikšić i najavio sastanak sa predstavnicima Evropske unije.

Naglašava da postoji želja bh. vlasti za saradnjom, a žele su čuti i stavovi EU.

Sa predsjednicima NiP-a Elmedinom Konakovićem i HDZ_a Draganom Čovićem je razgovarao o formiranju Vlade FBiH.

Kaže da je njihov stav da se sve dileme trebaju rješavati u hodu, bez blokiranja imenovanja Vlade FBiH zbog nekih spornih imena, kao što je Anel Kljako, kao prijedlog NES-a.

Predsjednik SDP-a je potvdio da su jučer predložena i finalna imena za pozicije ministara u Vladi FBiH.

Naime, kako smo ranije pisali, Vojin Mijatović neće biti ministar unutrašnjih poslova, nego ministar obrta i razvoja FBiH. Poziciju ministra unutrašnjih poslova preuzet će Almin Hopovac. Resor obrazovanja vodit će Vedran Lakić.

“Vojin Mijatović nije bio presretan rješenjem da bude ministar unutrašnjih poslova, pa smo zarotirali. Imali smo i stavove partnera. Iskomunicirali smo ovaj dio sa NES-om.

Imamo dva izbora. Da blokiram imenovanje Vlade zbog jednog personalnog rješenja u ovoj fazi kad smo dogurali do kraja ili da progutamo to i probamo u hodu rješavati.

Svi partneri smatraju da to treba u hodu rješavati. Pokušat ću da iznesem taj teret“, kazao je Nikšić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *