Stranka za nove generacije: Od jučer više nismo dio Osmorke u Skupštini KS

Iz “Stranke za nove generacije” oglasili su se saopćenjem kojim su i zvanično potvrdili kako izlaze iz kolacije nazvane “Osmorka”, ali da i pored toga nastavljaju da se pridržavaju potpisanog sporazuma.

Kap koja je prelila čašu je, kako kažu, budžet koji je Vlada Kantona Sarajevo usvojila, a koji je uvećan za više od 250 miliona KM.

Dali su im i svojevrsni rok od 100 dana “da im dokažu” kako griješe.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Politički pokret ‘Za nove generacije’, kao dio tzv. Osmorke, od jučer i zvanično odlazi u opoziciju u Skupštini Kantona Sarajevo. To nikako ne znači da se nećemo nastaviti pridržavati potpisanog sporazuma čiji raskid se nikada zvanično nije desio.

Međutim, formiranje Vlade Kantona Sarajevo bez jasnog i transparentnog plana aktivnosti, bez poštovanja spomenutog sporazuma i bez konkretnih i jasno definisanih aktivnosti koje će uslijediti, pokret ‘Za nove generacije’ ne može podržati jer bi bilo u suprotnosti sa prethodno dogovorenim stavovima i preuzetim obavezama.

Zahvaljujemo se našim partnerima što su prepoznali naše amandmane koje smo uputili još u toku Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu i što su gotovo sve uvažili i prezentirali kroz Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo.

Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo je uvećan za više od 250 miliona KM u odnosu na Nacrt što nam daje za pravo da sumnjamo u mogućnost njegovog izvršenja, pa se s razlogom pribojavamo da su usvojeni amandmani samo stavke na papiru za čije izvršenje neće biti dovoljno novca.

Vladi Kantona Sarajevo dajemo šansu da u narednih 100 dana dokažu da griješimo. No, bez obzira i na to ostaje pitanje zašto taj novac nije bio prikazan u fazi Nacrta budžeta Kantona Sarajevo i da li je na ovaj način obmanjena javnost kroz proces javne rasprave?

Naše političko djelovanje bit će svakako usmjereno na konstruktivne kritike i približavanje Vlade Kantona Sarajevo ciljevima dogovorenim u sporazumu Osmorke, kao i stvarnim potrebama naših sugrađana”, poručili su.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *