Duel kandidata pred odlučujući krug izbora: U kom pravcu će krenuti Crna Gora?

Predsjednički kandidati Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović saopštili su večeras u duelu na TVCG ključne poruke.

Đukanović je rekao da ga za novi mandat na čelu države preporučuje odgovoran odnos prema državnim interesima Crne Gore.

Kako je naveo, onaj ko se pridržava Ustava i zakona taj nikako ne može pogriješiti kada je u pitanju odnos prema svim građanima Crne Gore.

“Nekoliko je markantnih primjera koji pokazuju kako sam to radio u prethodnom periodu. Kada smo 1994. godine uspostavili ekonomsku samoodrživost Crne Gore, pa kasnije uveli euro, to smo uradili u interesu građana Crne Gore. Kada smo primili 120.000 izbjeglica, sa njima podijelili šta smo imali, tada smo pokazali solidarnost i dokazali snagu države i društva”, naveo je Đukanović, prenosi RTCG.

Podsjetio je da su su obnovili nezavisnost, stvorili svakom građanima uslove da se izjasni o tom pitanju a kasnije ravnopravne uslove života u nezavisnoj državi Crnoj Gori.

“Kada smo ušli u NATO učinili smo to na korist svih građana Crne Gore, garantujući im veći stepen sigurnosti i bezbjednosti. Kada smo gradili autoput to je rađeno da se bi se svakom građaninu Crne Gore osigurali bolju uslovi za putovanje”, rekao je Đukanović.

On je naglasio da su pokrenuli proces učlanjenja države u EU, ali prethodne dvije godine su ih osujetili na tom planu, zahvaljujući neadekvatnoj upravi. Kako je rekao, politiku vidi kao djelatnost u korist svih građana.

“Crna Gora je postala 192. članica UN, NATO i vjerujem naredna članica EU. Vjerujem da Crna Gora mora ostati građanska država, mora pripadati svakom građaninu, mora ostati miultientičko društvo i to je najbolji odgovor velikodržavnim projektima koji su se probudili. Vjerujem da ću pobijediti 2. aprila, i da ću nastaviti da vodim Crnu Goru u smjeru kako sam radio u prethodnom vremenu”, izjavio je Đukanović.

U prvom javljanju, Milatović je rekao da i Đukanović i on dobro znaju da kandidat DPS-a neće pobijediti na izborima 2. aprila.

“Znate da treba da istrčite posljednji politički krug, i ja ću zajedno sa svim građanima Crne Gore koji gledaju u budućnost postati po prvi put predsjednik svih građana Crne Gore. Samo da radim ono što vi niste radili pa je dosta u smislu toga da čovjek treba da bude predsjednik svih građana. Sjećate se da 2020. godine, kada je došlo do promjene režima u Crnoj Gori, kakvo je bilo stanje u našoj ekonomiji. Stanje u našoj ekonomiji, gospodine Đukanoviću, bilo je dramatično. Životni standard bio je nevjerovatno mali, svaki četvrti građanin živio je na rubu siromaštva, ekonomija je samo u 2020. godini izgubila skoro 800 miliona eura zbog vaše pogubne ekonomske politike. Nezaposlenost je bila skoro 20 procenata”, poručio je Milatović.

Kako je naveo, u 2021. godini imali su historijski ekonomski rast.

“Na taj način sam pokazao kako se u Crnoj Gori upravlja ekonomijom u korist javnog interesa”, podvukao je Milatović.

On je rekao da su po prvi put nakon 20 godina građanima Crne Gore vratili dostojanstvo programom Evropa sad.

“Ono što ste vi ostavili, 150 eura minimalne penzije i 220 eura minimalne plate, uspjeli smo da u nevjerovatno teškim ekonomskim i političkim uslovima, povećamo. I to za koliko, da minimalnu zaradu povećamo na 450 eura, da minimalnu penziju povećamo na 250 eura, da sve zarade u zemlji povećamo, tako da sa onih 500 eura prosječne zarade koju ste vi držali u prethodnih 15 godina u Crnoj Gori, ona bude povećana na 750 eura. Vratili smo i dostojanstvo svoj djeci tako što smo vratili dječiji dodatak, koji ste vi ukinuli, pogubnim ekonomskim politikama”, rekao je, između ostalog, Milatović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *