Erdogan odobrio odluku parlamenta o ulasku Finske u NATO, u narednim danima će postati članica

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odobrio je odluku parlamenta te zemlje da ratifikuje zahtjev Finske za ulazak u NATO.

Erdoganov ukaz objavljen je u turskom Službenom glasniku.

“Ratifikacija Protokola o pristupanju Finske Sjevernoatlantskom ugovoru potpisanog u Briselu 5. jula 2022. godine smatra se cjelishodnom. Zakon stupa na snagu danom objavljivanja”, navedeno je u tekstu ukaza.

To znači da je završena ratifikacija finske aplikacije za NATO od svih članica Alijanse, tako da će Finska u narednim danima postati 31. članica Sjevernoatlantskog saveza.

Osim Turske koja je posljednja ratificirala aplikaciju, i parlament Mađarske je kočio taj proces, ali ove sedmice, nakon višemjesečnih odlaganja, odobrio je ulazak Finske u NATO. Njeno članstvo bi predstavljalo prvo proširenje otkako se Sjeverna Makedonija pridružila savezu 2020.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je ranije u martu da je Finska osigurala blagoslov Turske nakon što je poduzela konkretne korake kako bi održala obećanja o slamanju grupa koje Ankara smatra teroristima i kako bi omogućila izvoz vojnih proizvoda.

Finska i Švedska su u maju prošle godine podnijele prijave generalnom sekretaru NATO-a za pristup Alijansi. Međutim, Ankara još nije dala “zeleno svjetlo” za članstvo Švedske, kao ni Mađarska.

Turska je optužila Švedsku da krije članove Radničke partije Kurdistana, koju Ankara smatra terorističkom grupom. Odnosi dvije zemlje dodatno su pogoršali protesti u januaru u blizini turske Ambasade u Stokholmu na kojima je ekstremno desničarski političar spalio primjerak Kurana.

Iz mađarske Vlade je također ove sedmice saopšteno da će ta zemlja odložiti prijem Švedske u NATO zbog kritika Stokholma na račun politike premijera Viktora Orbana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *