Može li Đukanović na sutrašnjim izborima pokazati snagu i zaustaviti Milatovića

Sutra se u Crnoj Gori održava drugi krug predsjednički izbora, u kojem će sudjelovati dva kandidata, predsjednik DPS i trenutni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i čovjek koji predstavlja novi politički faktor u nama susjednoj zemlji Jakov Milatović.

Po svemu sudeći Đukanović je trenutno pred najvećim izazovom u svojoj dosadašnjoj karijeri. Njegova partija DPS je prije dvije godine nakon 30 godina vladavine izgubila na parlamentarnim izborima, a porazila ih je koalicija stranaka koje su prosrpski orijentisane. Njegov protivnik Milatović, predsjednik stranke “Evropa sad”, politički se aktivirao u vrijeme bivšeg premijera Zdravka Krivokapića,

Problem za Đukanovića predstavlja činjenica da su kandidati koji nisu ušli u drugi krug uglavnom prosrpki orjentisani te bi se njihovi glasovi mogli lako preliti na stranu njegovog protivkandidata. Ali da nije sve tako jednostavno obašnjava nam analitičar Aleksandar Popov koji kaže da se glasovi drugih kandidata ne mogu olako pripisati Milatoviću.

“Ne znači da će svi koji su glasali u prvom krugu za druge kandidate bit zbir njihovih glasova. Možda će među tim koji su tad iza izašli, sad biti apstinencije. Možda nekima od tih prosrpskih glasača Milatović izgleda previše proevropski i obrnuto može se desiti da među onima koji nisu izašli u prvom krugu, da dobiju veću motivaciju kad se zna ko ide u drugi krug”, rekao je Popov.

Smatra da Đukanović ima ozbiljne šanse da motiviše apstinente iz razloga što ima dobru infrastrukturu.

“Bitka je za glasove dijaspore: Pitanje je kako će se prestrojavati i oni koji su glasali za protiv kandidate Đukanoviću i tu ima cijela ta vladajuća struktura. Ona je jedino ujedinjena u smislu da su protiv Đukanovića nema tu ideološke kohezije, tu ima stranaka građanske i nacionalne orijentacije”, kazao je Popov.

Glasači građanski stranaka će možda dati glas Milatoviću, ali mogu se predomisliti i dati glas Đukanoviću jer je on veći garant da neće doći do većih promjena u odnosu na evropski smjer.

“Da neće doći do odstupanja od antifašizma i da neće Crna Gora potpasti pod šapu Srbije”, rekao je Popov.

Govoreći o razlozima Đukanovićevog gubitka velikog broja glasova, u odnosu na prethodne izbore, rekao je da je to domino efekta.

“Kada se rodi gubitnički mentalitet onda se to odražava na svim nižim nivoima. Đukanović je na primjer izgubio Nikšić, koji je bio njegovo snažno uporište, on je i rodom iz Nikšića, naravno i uz veliku podršku Srbije i direktno miješanje u lokalne izbore. Izgubio je i Podgoricu i druge gradove. To kad krene da se kruni to onda ide”, rekao je Popov.

Tvrdi da su zapadnjaci u početku, gledajući na Đukanovića kao posljednjeg komunističkog lidera, podržavali njegovo rušenje, čak i litijama kao izrazitim pojavama srpskog nacionalizma.

“Napravili su istu grešku kao u Jugoslaviji, komunizam je rušen nacionalizmom, i imali smo onaj rasplet kakav smo imali. Slična stvar se dešavala s litijama, zapad je to podržavao. Čini mi se da ih sad pomalo zastrašila prosrpska agresivna kampanja i da su napravili otklon i da je to doprinijelo Mandićevom padu”, rekao je Popov.

Na pitanje da li je Milatović blizak Beogradu Popov je rekao da uopšte nije sporno da je on prosrpski orijentisan.

“Beograd je tipovao na dva igrača, Mandića i Milatovića. Možda Beogradu i više odgovara što je Mandić ispao iz igre zato što je suviše dugo na političkoj sceni, maltene ko Đukanović. Drugo, suviše je ekstreman u ovim okolnostima kada Srbija pravi malo jači zaokret prema Evropskoj uniji. Milatović bi više odgovarao Beogradu zato što je on ipak prosrpski orijentisan. On se zalaže za ulazak u Otvoreni Balkan čemu se čak i Krivokapić protivio i nije htio da uđe u tu asocijaciju. Zato što je znao da je to jednostavno gutanje malih igrača. Imamo dva velikodržavna projekta u toj priči, ‘Srpski svet’ i ‘Veliku Albaniju’. Onda stvarno s pravom zaziru ostali koju su pozvani da uđu u Otvoreni Balkan”, rekao je Popov.

On ipak smatra da Milatović ako dobije izbore neće težiti da ojačava ekstremne srpske elemente već će ga srpski nacionalisti doživljavati kao konkurenta.

“Nadam se da neće željeti da izgubi podršku Zapada jer bi to vodili daljim podjelama u Crnoj Gori, koje su inače prevelike. U jednoj porodici, jedan brat se izjašnjava kao Srbin, drugi kao Crnogorac”, rekao je Popov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *