Završeno Predsjedništvo SDP-a: Stojanović dao saglasnost za Vladu FBiH

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, nakon završetka sjednice Predsjedništva ove stranke, kazao je kako je riječ o redovnim aktivnostima SDP-a te da se govorilo o aktuelnoj situaciji u BiH te pitanju implementacije izbornih rezultata.

“Nije bilo historijskih odluka, niti podjela na frakcije ii strane unutar SDP-a. Gajimo atmosferu gdje svako slobodno izražava svoje stavove i argumentima brani njihovu provodivost. Imali smo situaciju u kojoj je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović problematizirao imena i kadroviranje u Vladi FBiH. Znate da sam i ja prije postavio pitanje imenovanja ministra Kljake, u međuvremenu se otvorilo piranje i imenovanje ministra Hopovca, koji je dobio optužnicu koja je poslana na potvrđivanje, baš dva dana prije. Na Hopovca se kao i na sve duge odnosi zakon i mi pravosudni sistem poštujemo. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija, ali krećemo od presumpcije nevinosti”, kazao je Nikšić.

Odluka na stolu

Naglasio je kako je na Predsjedništvu bilo 21 diskutant, te da je i Stojanović iznio svoj stav.

“Kada smo problematizirali kadrove, to nije privatni stav ni moj ni Stojanovićev, nego stav značajnog broja ljudi u SDP-u, imali smo primjedbe na kadroviranje. Partneri su ostali pri svojim stavovima, a mi nemamo zakonsko uporište. Igor je upoznao članove Predsjedništva da će on potpisati odluku o davanju saglasnosti za imenovanje Vlade FBiH, ako već nije. Odluka će večeras ili ujutro biti na stolu predsjednice Federacije.

Ne pada nam napamet da na Predstavničkom domu donesemo neku protuustavnu odluku. Ali ćemo jasno demonstrirati da imamo parlamentarnu većinu. Naravno to ne zavisi samo od nas, u igru dolaze oni koji imaju ovlasti u BiH i koji mogu intervenisati i rješavati. Bilo bi bolje da nema potrebe za uredovanjem, ali sve to još uvijek imamo”, kazao je Nikšić.

Zatim je precizirao da očekuje da se do 6. aprila održi sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

“Kada su se pojavile špekulacije o tome da se sa dva glasa može imenovati vlada i da se osigura dvotrećinska većina u klubu iz kojeg dolazi treći iz rukovodstva FBiH i da treba uvesti još dvotrećinsku većinu u Predstavničkom domu, mi iz Trojke smo rekli da nismo za tu priču. Želimo promijenti stanje u zemlji, ponuditi novu vladu, niti da to bude po svaku cijenu”, zaključio je Nikšić.

Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH objasnio je zašto je odgodio davanje saglasnosti za imenovanje Vlade FBiH.

Nove dileme

“Prema stavovima SDP-a i mojim ličnim stavovima želio sam da vlada predvođena SDP-om bude pošteđena dilema i kritika zbog kadrova. Svjesni ste da su se pojavile dileme oko određenih kadrova i ja sam svojim pismom pokazao da SDP nema problem da se analizira bilo koji kandidat SDP-a, ali i da naši partneri vode računa o kadrovima i da eventualno promijene te kadrove.

Na moju žalost, lideri stranaka kojima sam pisao ne žele promijeniti kadrove i oni su to iznijeli. Dakle, neće doći do promjena, konačni spisak takav kakav jeste. Zašto dajem saglasnost iako sam nezadovoljan nekim kadrovima? Zbog stanja Vlade Federacije BiH koja je četiri i po godine tehnička i nema tri ministra. Ovo je bolje nego bilo šta drugo”, rekao je Stojanović.

On je dodao da će SDP “i dalje insistirati da kadroviranje bude na nivou promjena, kredibiliteta, i u institucijama koje nisu samo na nivou Vlade FBiH”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *