Ministar Bečarević odgovorio Energoinvestu: Objavite ruske fakture za februar ili mart

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević, osvrnuo se na današnje obraćanje preduzeća Energoinvest upućeno javnosti povodom inicijative za smanjenje cijene prirodnog gasa koju je ovo ministarstvo pokrenulo prema Vladi FBiH.

Bečarević kaže da je Odbor za energetiku PD Parlamenta FBiH u 2021. godini zatražio od Energoinvesta dostavu fakture, a nakon prelaska na Turski tok.

“Koliko mi je poznato, faktura nikada nije dostavljena. Zašto? Ured za reviziju u FBiH je sačinio izvještaj o finansijskoj reviziji Energoinvesta u 2021. godini, u kojem vrijednost gasa koji je Energoinvest isporučio svojim kupcima iznosi cca 108 miliona KM, a u isto vrijeme nabavna vrijednost tog gasa iznosi 102 miliona KM”, kaže sarajevski ministar.

Nastavlja da je Energoinvest te 2021. godine zadužen da samostalno snabdijeva potrošače gasa u FBiH i samo za pola godine razlika u cijeni Energoinvesta iznosila je cca 6 miliona KM.

“Energoinvest je kroz godine, odnosno decenije, imao uvozničku proviziju od 1%, a na ovoj razlici u cijeni vidimo da je taj procenat povećan, a da odluka Vlade FBiH o promjeni uvozničke provizije nije promijenjena. Na sve ono što je Energoinvest prokomentarisao u svom odgovoru, mogu reći samo jedno: OBJAVITE RUSKU FAKTURU ZA FEBRUAR ILI MART MJESEC i obavijest o promjeni ruske cijene za II kvartal 2023.godinu. Nakon toga ćemo zajedno pred kamerama računati razliku u cijeni”, naglašava Bečarević.

Zaključuje da ono što je ministarstvo poduzelo je isključivo iz razloga da zaštiti potrošače prirodnog gasa i da utječe da cijena gasa bude što manja. To će svakako povećati broj korisnika ovog energenta što će u velikoj mjeri doprinijeti i poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu i okolini te smanjiti upotrebu ekološki neprihvatljivih energenata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *