Lagumdžija: Bolje ostati u ovom blatu nego da Schmidt donese jednokratnu odluku

Budući ambasador naše zemlje u UN-u i bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kaže da je imenovanje Vlade Federacije 6. aprila moguće ako potpredsjednik FBiH Refik Lendo stavi potpis na imenovanje, ili da SDA preko noći uđe u vlasti ili da visoki predstavnik Christian Schmidt reaguje.

Tvrdi da bi bilo katastrofalno donijeti privremeno rješenje, te poziva Schmidta da donese ispravnu odluku.

Kada je riječ o formiranju Vlade Federacije Lagumdžija kaže da je na ljeto, kada je Schmidt najavio prvi paket, poslao pismo u kojem mu je skrenuo pažnju da se upravo ne smije donijeti ono što se donijelo.

“To je prije svega razbijanje tog modela po kojem je za imenovanje u Federaciji potrebno imati skoro natopolovičnu većinu sva tri konstitutivna naroda. Da je to ustvari pucanj u građansku državu, jedan pucanj u evropsku budućnost BiH, pucanj u multietničke političke partije. Mi se sada nalazimo u jednoj situaciji u kojoj mislim da se moraju naći načini”, rekao je Lagumždija za magazin Mreža na Federalnoj televiziji.

Kaže da u ovom trenutku misli da ne možemo očekivati od Schmidta da uradi nešto što bismo možda mi voljeli.

“Ako hoćete da sada pogurate ponovo SDA, jer bez Schmidtove odluke SDA bi sada bila opozicija i Vlada bi bila formirana. Zbog Schmidtove odluke SDA je postao nezaobilazan faktor u cijeloj ovoj priči. E sad, ako ti je cilj da fakat pomogneš SDA-u onda donesi odluku da treći potpis ne važi, da to ne važi samo ovaj put, a poslije će sve biti kako si ti namislio. Ako to uradi, onda je to vjetar u leđa SDA-u, nećemo ih se riješiti narednih 30 godina”, rekao je Lagumdžija.

Komentirao je i ideju “da se proglase tzv. super kantoni”. Rekao je da je to demoliranje Washingtonskog sporazuma, demoliranje bilo kakvog ustavnog ustrojstva, vladavine prava.

“Očekujem od Schmidta, pošto je sve ovo odlučio da bi napravio deblokadu procesa. E fino, tvrdio si da hoćeš da deblokiraš procese i upravo sada si nas doveo do blokade. E pa kako se može deblokirati proces, pa jednostavno – novom odlukom. Kaže ukoliko niste u stanju da konstituišete vlast u roku koji sam vam zadao, tada pred Parlament Federacije, pred oba doma ide prijedlog koji ima potpis dva od tri predsjednika, odnosno dopredsjednika Federacije i treba da dobije natpolovičnu većinu u Domu naroda i Predstavničkom domu, pri čemu u Domu naroda treba da ima preko 1/3 pripadnika svakog naroda da bi deblokirao proces. Ali ne samo da deblokira podjelu fotelja, nego zakonodavnu vlast. Evo deblokiraj tako, dovoljno je imati 1/3. Imaš funkcionalnu zakonodavnu vlast, riješili smo problem. Pitanje je da li to znači da će sutra eventualno neko za 4 godine, neki Čović ili neki Izetbegović imati opet 2/3 svog biračkog tijela. Pa uredu, Bože moj. Ovim bi se pokazalo da imamo jednu normalnu, pluralnu sredinu u kojoj se ne dozvoljava da se blokira i zakonodavna, a ne samo izvršna vlast”, istaknuo je Lagumdžija.

Navodi da bi jednokratnom intervencijom SDA s pravom govorila da je to protiv njih.

“Mene plaši što bi nakon toga uslijedila jedna histerija u kojoj bi se, u dosta elemenata s pravom, koristio narativ da ovo sve rade protiv nas zato što mi imamo veliku muslimansku stranku. I to je pogubno i po muslimane i po tu stranku i po sve nas zajedno. Mislim da je jako važno da Schmidt sada ne odigra za SDA. Ukoliko donese jednokratnu odluku on će u suštini odigrati za SDA. Riješit će problem koji ima sad, eventualno, ali će nam stvoriti problem narednih 30 godina kojeg se nećemo moći riješiti”, naveo je.

Lagumdžija smatra da, ako Schmidt misli donijeti lošu odluku kojom uvodi kantone, odluku koja znači jednokratno eliminiranje SDA bez da to bude sistemski riješeno, ako bi ušao u dalju etničku destrukciju ove zemlje kroz uvođenje nekih super kantona i slično, onda je bolje da ostavi ovako.

“Pa da imamo još naredne četiri godine ovo blato koje imamo. Ako će donijeti takve odluke, bolje da ih ne donosi. Onda je bolje da imamo stanje koje imamo sada a koje je nikakvo. Može donijeti jednu ispravnu odluku koja bi značila jedno šmirglanje onoga što je uradio, skidanje onoga što je zabrljao”, naglasio je.

Ističe da su, ukoliko Schmidt ne donese odluku, sve opcije otvorene.

“Prerano je da o tome spekulišemo. Vlada FBiH se može 6. aprila imenovati samo ili da je Lendo potpiše, a to se neće desiti, ili da SDA preko noći uđe u Vladu, što se takođe neće desiti, ili da Schmidt donese odgovarajuću odluku. Ja ne vjerujem da će Lendo potpisati, ne vjerujem da će iko SDA ubacivati unutra, ostaje samo Schmidtova intervencija. Ja mislim da je on dužan da napravi intervenciju”, kazao je Lagumdžija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *