Nikšić: Presuđeni imaju puno veći problem ako im je najjači argument da sam vršio pritisak

Nermin Nikšić danas je komentirao prvostepenu presudu u predmetu „Respiratori“ izrečenu u Sudu BiH.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

– Uporno pokušavam zastupati praksu da se presude – ni pravosnažne, a pogotovo prvostepene – ne komentiraju. Nažalost, nekad se ne može pobjeći od toga. Današnju presudu za aferu “Respiratori” također ne bih komentarisao, kakva god da je bila, da nisam u izjavi jedne od advokatica direktno prozvan kako sam s kolegama vršio politički pritisak i prizivao osuđujuću presudu.

Ukoliko je to najjači argument odbrane, nepravosnažno osuđeni imaju puno veći problem od našeg navodnog pritiska.

Kućni odgoj

Nosim kao dio kućnog odgoja, amanet svojih roditelja, da se nikada ne radujem tuđoj nesreći i da je ne prizivam. Nikada ne bih poželio ni najvećem neprijatelju da odgovara za nešto što nije učinio, ali isto tako mislim da niko ne može biti iznad zakona.

Svako od nas treba da odgovara za svoje postupke.

Za razliku od nekih predsjednika stranaka koji su samouvjereno tvrdili da će presuda biti oslobađajuća, što valjda nije nikakav politički pritisak, nikada nisam povrijedio pretpostavku nevinosti. Uvijek sam ponavljao da očekujem da sud profesionalno i nepristrasno utvrdi činjenice i na osnovu toga donese odgovarajuću presudu.

Vratiti povjerenje građana

Nikada, ali baš nikad nisam izrekao tvrdnju kako priželjkujem ili očekujem osuđujuću presudu. Uostalom, u ambijentu kakav je vladao u Bosni i Hercegovini do mjesec dana unazad siguran sam da bi odmah bio prijavljen zbog pokušaja utjecaja na pravosuđe.

Iskreno se nadam kako ćemo u periodu pred nama uspjeti vratiti povjerenje građana u domaće pravosuđe, koje je jako poljuljano u prethodnim godinama i još je u takvom stanju. S tim u vezi želim da svi građani u Bosni i Hercegovini vjeruju u institucije sistema, te da svi koji budu procesuirani, pa i gospodin Novalić i ostali, imaju fer, profesionalne i nepristrasne postupke – poručio je Nikšić danas na Facebooku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *