DF predložio da Vladu FBiH imenuje predsjednik i jedan potpredsjednik te opciju prijevremenih izbora

Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnio incijativu za izmjenu Ustava FBiH kojom bi za imenovanje vlade bili dovoljni potpisi predsjednika i jednog potpredsjednika.

U prijedlogu se navodi da Vladu FBiH imenuje predsjednik uz saglasnost najmanje jednog od potpredsjednika Federacije BiH. Vlada se imenuje nakon konsultacija sa premijerom ili kandidatom za premijera u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i potpredsjednika.

Dalje se predviđa da ako Zastupničkom domu ne potvrdi imenovanje Vlade u roku od 60 dana od izbora predsjednika i dva potpredsjednika raspisuju se prijevremeni izbori u Federaciji BiH.

Vlada se može smijeniti bilo odlukom Predsjednika Federacije uz saglasnost najmanje jednog potpredsjednika ili izglasavanjem nepovjerenja većinom glasova u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Svaka izmjena Ustava FBiH mora započeti sa incijativom, a za usvajanje incijative potrebna je prosta većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Prema trenutnom Ustavu FBiH, Vladu FBiH imenuje predsjednik uz saglasnost dva potpredsjednika. Zbog toga se formiranje vlasti u Federaciji BiH nalazi u zastoju jer Refik Lendo potpredsjednik iz reda Bošnjaka ne želi dati saglasnost za Vladu u kojoj neće biti SDA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *