Okončana zbunjujuća sjednica Predstavničkog doma FBiH, usvojeni kontradiktorni zaključci

Završena je cjelodnevna sjednica Predstavničkog doma FBiH koja je bila puna nejasnoća, besmislene rasprave i verbalnih sukoba. Usvojeno je nekoliko zaključaka, no sudeći prema raspravi, ni zastupnicima nije jasno zašto je sjednica održana.

Parlamentarcima je danas bilo potrebno mnogo vremena samo da usvoje dnevni red sjednice. Iz opozicije su upozoravali da odluka Lidije Bradare o imenovanju Vlade FBiH nije ustavna te da se zato ne može naći na sjednici. Uprkos tome dnevni red je usvojen.

Klub SBiH-a i NES-a je predložio zaključak prema kojem Predstavnički dom zadužuje Ustavnu komisiju da u skladu s propisanom nadležnošću u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje, izmjenu ili dopunu ustavnih odredbi za izbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav Federacije BiH od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta, a radi postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti imenovanje i potvrđivanje Vlade FBiH sadašnjem kao i svakom narednom sazivu Parlamenta FBiH.

Zastupnici su usvojili taj zaključak sa 63 glasa “za”, 13 glasova “protiv” i četvero suzdržanih. Protiv su bili zastupnici HDZ-a.

Zatim se glasalo o deklaraciji SDA o neprihvatanju odluka OHR-a s ciljem izmjena Ustava FBiH. Oni su identičnu deklaraciju koju su u prošlom sazivu predložili SDP i DF i koja je odavno usvojena i na snazi, ponovo uputili u parlamentarnu proceduru.

Deklaracija je još jednom dobila podršku u Predstavničkom domu, a za su bili i SDP-ovi zastupnici iako su kazali da neće učestvovati u SDA-ovoj igrici.

Ukupno je bilo 50 zastupnika koji su glasali “za, 17 suzdržanih i 15 “protiv”. Protiv je bio HDZ, dok su suzdržani bili NiP-ovi zastupnici i još nekoliko zastupnika.

Usvojen je i zaključak Osmorke i HDZ-a prema kojem se Parlament FBiH opredjeljuje za što hitnije formiranje nove Vlade FBiH i poziva sve učesnike u tom procesu da pronađu brzo rješenje. Time su na neki način ujedno pozvali i Schmidta da reaguje, jer definitivno nema drugog načina da ovih devet stranaka formira Vladu FBiH.

Tako dolazimo do posljednjeg apsurda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u kojem je vladajuća većina u isto vrijeme pozvala na izmjenu zakona, ali je kazala i da je protiv toga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *