Christian Schmidt nameće nove izmjene Ustava FBiH? Najavio obraćanje javnosti

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt najavio je za danas u 12 sati obraćanje javnosti.

To ranije nije bilo najavljeno.

No, s obzirom na to da je obraćanje zakazano nakon što je jučer istekao rok za formiranje Vlade Federacije BiH nije isključeno da će saopćiti izmjene Ustava FBiH.

Formiranje Vlade FBiH

Ukoliko ponovo posegne za svojim ovlastima, očekuje se da će nametnuti odluke kojima bi se omogućilo formiranje vlasti na federalnom nivou.

Na hjučerašnjoj sjednici, Predstavnički dom Parlamenta FBiH samo je usvojio zaključke i deklaraciju u vezi Informacije o Odluci o imenovanju premijera Vlade, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH.

Prema prvom zaključku, Predstavnički dom je konstatovao da u ustavnom roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, nije u potpunosti završen proces imenovanja Vlade FBiH kako to nalažu odredbe entitetskog ustava, odnosno nije data saglasnost na Odluku o imenovanju Vlade kako to predviđaju rokovi propisani Ustavom.

Izostao Lendin potpis

Drugim usvojenim zaključkom poslanici su izrazili opredjeljenje da se što prije formira nova Vlada. Pozvali su sve učesnike u ovom procesu da se hitno iznađe rješenje za ovo pitanje da bi se ispoštovala ustavnost i zakonitost rada izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Predsjednika FBiH Lidija Bradara (HDZ) uputila Parlamentu je Odluku o imenovanju premijera Vlade, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH. Saglasnost je dao i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović (SDP), ali ne i drugi potpredsjednik Refik Lendo (SDA), čime je blokiran izbor nove Vlade.

Da li će blokadu danas ukloniti Christian Schmidt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *