Erdogan i predsjednik Irana: Islamski svijet se mora ujediniti protiv izraelskih napada u Palestini

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je telefonom svom iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju da se islamski svijet mora ujediniti protiv izraelskih napada u Palestini.

Turski predsjednik istakao je važnost očuvanja statusa svetih mjesta i istakao “razumno promišljanje” kako bi se izbjegla nova eskalacija

Regija trenutno prolazi kroz razdoblje visokih napetosti jer je Izrael gašan raketama sa sjevera i juga iz Libanona i Gaze.

Dvojica čelnika također su razgovarali o incidentima u džamiji al-Aqsa i iransko-turskim odnosima, navodi se u izvještaju

Turski predsjednik istakao je važnost očuvanja statusa svetih mjesta i naglasio “razumno promišljanje” kako bi se izbjegla nova eskalacija nasilja u Izraelu i na palestinskom teritoriju.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je svom turskom kolegi Mevlutu Cavusogluu da će izraelska vojska odgovoriti na svaki pokušaj terorisanja civila nakon što je u napadu na Zapadnoj obali poginulo dvoje ljudi.

Erdogan je u srijedu osudio postupke izraelske policije u džamiji al-Aqsa u Jeruzalemu, nazivajući takva djela u kompleksu džamije “crvenom linijom” za Tursku.

“Osuđujem gnusna djela počinjena protiv prve kible muslimana u ime moje zemlje i mog naroda i pozivam da se ovi napadi što prije zaustave”, rekao je Erdogan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *