Nikšić: Nadam se da će Schmidt ovo riješiti nakon Uskrsa, SDP ne bi pravio problem da SDA ima većinu

U Tuzli je počela sjednica Glavnog odbora SDP-a, a prije partijskog zasjedanja medijima se obratio predsjednik Nermin Nikšić koji je komentarisao aktuelne teme unutar stranke, ali i na političkoj sceni FBiH.

“Ove godine ćemo održati dva redovna kongresa, osmi i deveti. Jedan da razgovaramo o izvještajima o ustroju stranke i drugi izborni manifestacioni prosto jer kada je to jedan kongres to traje dva dana. Želimo da izborni kongres bude manifestacioni”, kazao je.

Na pitanje o planovima stranke, Nikšić je kazao da sa partnerima žele biti dio parlamentarne većine.

“Potpisali smo sporazume, ušli smo u vlast gdje god smo mogli. Želimo da se omogući većini da formira Vladu FBiH i da se počnemo baviti stvarnim životnim problemima građana, stvaranjem preduslova za povoljnije poslovanje privrednika, povećanje plate radnika, bolje uslove kategorijama naslonjenim na budžet pa sve do investicionih ciklusa”, kazao je.

On je kazao da se neće napraviti uslovi da ponovo bude kandidat za predsjednika SDP-a niti to želi.

“Nema govora. I to sam kao kandidat za predsjednika na prethodnim izborima rekao, da ću svom nasljedniku ostaviti statut gdje će imati više ovlasti. Nije tema niti može biti da se poveća broj mandata za predsjednika”, dodao je.

Na pitanje o formiranju vlasti u FBiH i potpredsjendiku Refiku Lendi (SDA) koji ne želi dati saglasnost za formiranje Vlade FBiH bez SDA, Nikšić je kazao da je Lendo samo eksponent politike SDA. Lendo?

“Oni smatraju da je smak svijeta ako su opozicija, a mi smo dokaz da to nije tako. On provodi politiku SDA koja ne priznaje principe parlamentarne većine koja je normalna svugdje u svijetu. Lendo ne bi bio izabran da ga nije podržala parlamentarna većina. Kod njih ništa nije uredu ako oni nisu dio te priče”, rekao je.

Nikšić kaže da bi potpredsjednik FBiH iz SDP-a sigurno podržao novu vladu da je SDA osigurala parlamentarnu većinu.

“Nažalost oni to ne priznaju. Kada je tako, onda nema dileme da nas je visoki predstavnik svojom odlukom doveo u ovu situaciju i blokadu. Jedino što je ispravno, moralno i ljudski je da otkloni tu blokadu”, mišljenja je lider SDP-a.

On je naglasio da SDP ne interesuje niti jedna odluka koja je u suprotnosti s njihovim interesima, poput ideja o uvođenju odlučivanja u kantonima i sl.

“Tada nas ne interesuje da budemo dio vlasti, ali želimo da oblokira kako je normalno u demokratskom svijetu da parlamentarna većina formira vlast. Insistiram da to bude trajno rješenje. Rekao sam visokom predstavniku da bih volio da bude trajno rješenje jer bi nas to motiviaslo da ozbiljno radimo na izmjenama izbornog zakona i ustava i da onda mi donosimo rješenja koja su prihvatljiva za sve”, izjavio je.

Za kraj, Nikšić je kazao da očekuje da Schmidt deblokira proces nakon povratka u BiH odnosno nakon Uskrsa.

“Nadam se da će to biti kad se vrati s uskršnjim praznika. Bio bi spektakl, čudo, da se mi sami dogovorimo. Da bi pobjegli od straha šta će proglasiti visoki predstavnik, dovoljno je da SDA prihvati realnost”, zaključio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *