Dodik: Bošnjaci ne mogu upravljati Banja Lukom, postoje svi akti da RS postane nezavisna

Odgovarajući u opširnom intervjuu beogradskoj “Politici” na pitanje šta misli da čeka svijet i Republiku Srpsku u narednih desetak godina u kontekstu promjena na geopolitičkoj sceni, Milorad Dodik je rekao da se svijet mijenja.

“Bosna je neuspješna zemlja, bez šanse da uspije. U prvim godinama je postojala šansa za dogovor o mogućoj BiH, ali su je preuzeli stranci.

Uz ozbiljan otpor u srpskom i hrvatskom narodu. Svi znaju da smo kolonija. Mi ovdje vodimo antikolonijalnu borbu.

Dodik: Spreman na razgovor

Ja sam vođa antikolonijalne pobune. Bosnu niko ne može da izgradi i popravi. Ovo je na štetu svih”, naglasio je predsjednik RS.

On je upitao “zar Bošnjacima ne bi bilo bolje da se usmjere na ono čime mogu da upravljaju, jer Banja Lukom sigurno ne mogu, niti će moći”.

“Pozivam i njih da budu dio pokreta antikolonijalne borbe, dekolonizacije. U tom slučaju sam spreman da s njima razgovaram i budem dio dogovora”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS u intervjuu je ponovio svoje brojne, više puta ranije izrečene stavove, o političkim problemima u kojima se BiH nalazi.

Između ostalog, izjavio je da “pokušava da ubijedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH”. Istakao je da “u trezoru RS postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Srpska postane nezavisna država”.

Govoreći o krizi koja je nastupila u donosima sa Zapadom zbog pitanja rapodjele imovine, Dodik je izrazio uvjerenje da su stvari došle do zida.

Prema njegovim riječima, “ili će početi povlačenje stranaca iz BiH ili će oni ovdje uvesti svoje trupe.”

Dodik smatra da još postoji šansa za razgovor, prenosi Mondo.

Odlučili da kaže “dosta”

“Ako mi sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca. Da vidimo šta je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost”, izjavio je Dodik za “Politiku”.

Odgovarajući na pitanje može li prekid komunikacije s američkim i britanskim diplomatama biti skupa odluka, Dodik je rekao da bi najskuplje bilo da RS izgubi imovinu.

“Tada gubimo i državu. Oni pokušavaju da svaku stvar riješe oduzimanjem od RS. Nekada smo možda i mislili da ima smisla biti kooperativan, da će jednom stati. Ali neće, oni žele demontažu RS.

Oteli su nam vojsku, indirektne poreze, obavještajnu službu”, navodi su Dodika.

“Odlučili smo 2005. da kažemo dosta. Od tada se tome uspješno suprotstavljamo, mada svaki dan nastoje da nam zagorčaju život.

Sve to je samo još jedno uvjerenje da BiH nije mjesto za nas. Mračan i neizvjestan ambijent nije mjesto koje privlači”, ukazao je Dodik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *