SDA oštro o dijelu članica PIC-a i OHR-u: Dodikovo ponašanje direktna je posljedica njihovih dvostrukih aršina

Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica konačno odustane od neodgovorne, kratkovide i kukavičke politike koja nas je do ovdje dovela, poručuju oni

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se saopćenjem za javnost povodom najnovijih prijetnji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Iz ove stranke ističu kako su Dodikove prijetnje secesionizmom RS-a i spremnim odlukama za taj čin posljednji alarm za bosanskohercegovačko pravosuđe i međunarodnu zajednicu.

– Njegovo provokativno negiranje genocida i otvoreno najavljivanje secesije direktna je posljedica slabosti i dvostrukih aršina međunarodne zajednice, koja žmiri na secesionističku politiku vlasti RS-a i kontinuirano obespravljivanje Bošnjaka koji žive u tom entitetu, dok istovremeno trenira strogoću prema bošnjačkim predstavnicima, saopćeno je.

Kažu kako pojedine članice PIC-a i OHR, umjesto da sankcionišu Dodika, svoje ovlasti koriste za discipliniranje Bošnjaka koji se suprostavljaju secesionističkim politikama.

– Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica konačno odustane od neodgovorne, kratkovide i kukavičke politike koja nas je do ovdje dovela, i krajnje je vrijeme da bosanskohercegovačko pravosuđe sankcioniše secesioniste zbog upornih i direktnih prijetnji rušenjem ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, poručili su iz SDA.

U zaključku svog saopćenja, iz SDA kažu kako će dalje ignorisanje ovakvih otvorenih prijetnji i tolerisanje aparthejda u kojem žive Bošnjaci u entitetu RS, ali i neravnopravnosti koja im se pokušava nametnuti na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, sasvim sigurno odraziti na odnose u BiH i stabilnost u cijelom regionu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *