Dodik najavljuje secesiju, HDZ i dalje šuti, građani zabrinuti

Ne smiruju se tenzije u BiH. Dodatno situaciju usložnjavaju posljednje izjave predsjednika RS Milorada Dodika u intervjuu za list “Politika” u kojima ponovo spominje secesiju, izlazak iz institucija BiH, a nada se, da će mu se u tome pridružiti i hrvatski predstavnici. Reakcije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Prijetnje secesijom nisu ništa novo za Milorada Dodika, no ovaj put otišao je i korak dalje. U razgovoru za beogradsku politiku kazao da su dokumenti za proglašenje samostalne RS spremni. U cijelu priču pokušao uvući i hrvatske predstavnike u BiH.

“BiH će funkcionisati samo dok u njenim strukturama sede sva tri naroda. Pokušavam da ubedim Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH. Šta će se desiti kada se svi naši ljudi vrate u institucije Srpske? U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da posle sat i po skupštinskog zasedanja Srpska postane nezavisna država”.

Šta se nalazi u trezoru Milorada Dodika? Da li je riječ o praznim tlapnjama ili pak planu za rastakanje drzave tzv. SANU 2 o kojima su novinari godinama pisali, nema odgovora. No ima reakcija, ali i odgovora na iste.

Nakon izjava Elmedina Konakovića i Nermina Nikšića, Dodikovih partnera na državnoj razini koji su poručili da da su njegove izjave prijetnja i udar na funkcioniranje institucija države, da dobra volja i kompromis imaju granice, Milorad Dodik se pokušao opravdati. Okrivio je uz ostalo Denisa Bećirovića, njegov zahtjev prema Pravobranilastvu BiH da dostavi informaciju što se učinilo na zaštiti imovine.

“Vjerovatno bi bilo manje nesporazuma, niti bih ja njima mogao govoriti, niti oni meni da su se oni udostojili da su samo prije nekoliko dana na onake ogavne izjave Bećirovića bilo šta rekli. Naravno oni ćute, kada se pljuje po Republici Srpskoj.”

HDZ tradicionalno ne regaira na Dodikove prijetnje secesijom, pa su to propustili i danas učiniti iako su u razgovoru za beogradsku politiku direktno spomenuti. Dobrar poznavatelj domaće političke scene Ranko Mavrak komentira, možda zato što je riječ o konceptu koji HDZ-u u ovom trenutku apsolutno ne odgovora.

“Vlast je složena onako kako je to HDZ želio i očekivao na državnom nivou, do kraja mjeseca će se to vjerovatno završiti I na području Federaciji. U ovom trenutku ne postoji nikakav interes hrvatskog naroda i hrvatskih stranaka da idu Dodikovim stopama koje impliciraju secesionizam I rasturanje države. Ono što bi Dodik želio izazavati je institucionalna kriza, neka vrsta puta koji vodi raspadu države. Hrvatskoj to nikako ne odgovara da ima nestabilnu situaciju na granici, ne odgovara to ni Vučiću obzirom na sve probleme koje Srbija ima s Kosovom. Zapravo najviše odgovara Putinu ta nestabilnost regije, ali Putin je daleko.”

Ne odgovara ni RS, poručili su i Branislav Borenović i Jelena Trivić. Radi se o skretanju pažnje sa 1,2 milijardi maraka kredita koji uskoro dolazi na naplatu kada nijedna ozbiljnija finansijska institucija ne želi da kupi obveznice koje emituje Republika Srpska, natjerale su, navodi ona, premijera Radovana Viškovića na put do daleke Кine, sve u pokušaju da se negdje pronađe slamka spasa. Dok taj proces traje vrhovni vođa režima muti vodu teškim izjavama, napisila je na svom FB profilu Jelena Trivic, za N1 kaže.

“Jedna od pozadina svega toga to što Republika Srpska stiže na naplatu više od milijardu KM ranije uzetih kredita. Ima tu i nekih drugih stvari koje će vremenom izaći na videlo. U svakom slučaju, vremena nisu takva da se dižu tenzije već ih treba spuštati. Njemu odgovara tenzija u koju će nastojati uvući narod i RS, ali neće mu to tako lako poći za rukom”, poručila je Trivić.

Slična poruka i Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a koji dodaje:

“Nažalost krupne teme koje su zloupotrebljavane mnogo uputa u dnevno-političke svrhe i odvlačenje pažnje s ogromnihproblema s kojima se Srpska suočava. Јedan od njih je iznos budžeta iz kojeg se ne isplaćuju sve obaveze na vrijeme budžetskim korisnicima. To pokazuje kolika je nestašica novca u budžetu Srpske i da se traži novi izvori finansiranja s nepovoljnim kamatnim stopama, a to će koštati građane”.

Građani Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Banjaluke komentiraju.

“Naši su mekani ti političari. Dopuštaju im svašta da rade. Trebali bi biti malo čvršći”.

“Mislim da prijetnja nije realna , ali unosi strah.”

“Ja ne bih da se dijelimo, ja bih voljela da se pomirimo i da živimo kao nekad što smo živjeli”.

Komentari Evropke delegacije u BiH, OHR-a, Američke ambasade danas su izostali, no vrijeme je uskršnjih praznika I nikome se ne žuri. Upravo odlučniju rekaciju međunarodne zjednice tražili u SDA, uz napomenu kako su provokativno negiranje genocida i otvoreno najavljivanje secesije direktna posljedica slabosti i dvostrukih aršina međunarodne zajednice. Umjesto da vrše svoj mandat i iskoriste ovlasti i zaustave Dodika, dio država članica PIC-a i OHR te ovlasti koristi za pokušaje disciplinovanja onih Bošnjaka koji se suprostavljaju secesionističkim politikama, naveli su iz ove stranke.

Provjerili smo i u Tužilastvu BiH. U radu je više predmeta u kojima je Milorad Dodik, u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe, potvrdili su. Kada će doći na red, u ovom trenutku odgovora nema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *