Mešalić pita Nikšića kako planira zaustaviti Dodika: Građane ne zanima šta mislite nego šta ćete uraditi

DF-ov zastupnik u Federalnom parlamentu Mahir Mešalić komentarisao je reakciju Nermina Nikšića na nove prijetnje Milorada Dodika ugrožavanjem države te mu je postavio pitanje “Kako ga planira zaustaviti?”.

Nakon što je Dodik kazao da pokušava nagovoriti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno izađu iz institucija BiH, reagovao je Nikšić izjavom da je to otvoren udar na državu te da će kao njegovi koalicioni partneri biti oprezni.

Mešalić ističe na to da nije dovoljna samo Nikšićeva konstatacija stanja nego i rješenje.

“Dok smo vas uporno upozoravali i skretali vam pažnju na ono što sa Bosnom i Hercegovinom planira koalicija SNSD – HDZ, vi ste nas i sve druge optuživali da bespotrebno dižemo tenzije, te tvrdili kako se Dodik promijenio, i kako se sada tobože nalazi na evropskom putu. Gospodine Nikšiću, vaš posao nije da glumite političkog analitičara i spikera, odnosno da samo saopćavate da Dodik otvoreno prijeti i udara na državu. Građani od vas očekuju da jasno kažete šta ćete uraditi povodom tih udara na državu. Građane ne zanimaju vaše ocjene nego ono što kanite uraditi”, kazao je Mešalić.

On navodi i kako je Nikšić Dodiku “isporučio” sigurnosni sektor te da zbog toga ne može uraditi ništa po pitanju prijetnji predsjednika RS-a.

“S obzirom na to da ste kao vlast na državom nivou za samo mjesec-dva isporučili čitav sigurnosni sektor Dodiku, postavlja se pitanje na koji način vi njega uopće možete zaustaviti. Ako ne možete bilo bi dobro da to odmah priznate, umjesto što pokušavate da pobjegnete od odgovornosti iznošenjem pukih konstatacija kao da suprotstavljanje Dodiku uopće nije u opisu vašeg posla”, naveo je.

Mešalić se zatim osvrnuo na Nikšićevu konstataciju o nedostatku novca u RS-u i činjenici da entitet dobija više novca od poreza nego što uplati. Pitao je Nikšića da li je konačno došlo vrijeme da se takva praksa prekine, međutim ignoriše da je zakon neumoljiv i da tome nije mogao stati u kraj ni Izetbegović, ni Komšić, a vjerovatno neće ni Nikšić.

“Osim toga, gospodine Nikšiću, kada govorite o preljevanju novca iz Federacije BiH u budžet entiteta RS, zašto takvu nepravedenu raspodjelu sredstava nazivate nužnom solidarnošću. Zašto je nužno opskrbljivati kompletan Dodikov aparat, a istovremeno svakodnevno slušati prijetnje disolucijom i poruke mržnje. Nije li konačno vrijeme da građani FBiH prestanu finansirati taj bezobrazluk, tj. nije li konačno vrijeme da takve zalihe solidarnosti Dodik potraži negdje drugo a ne preko leđa radnika i poslodavaca iz FBiH”, zaključio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *