Kakvu to ponudu za Osmorku sprema SDA? Ni u SDA ne znaju o čemu Lendo priča, ali otkrivaju mogući scenarij

Refik Lendo danas je ispalio intrigantnu izjavu po kojoj će SDA, u narednih nekoliko dana, objaviti prijedlog koji će se ‘svidjeti Osmorci’.

Lendo nije detaljno pojašnjavao o kakvom se prijedlogu radi osim da će biti u roku od sedam dana. Prije nego što Christian Schmidt nešto nametne.

“Zamolio sam da u narednih sedam dana ne donosimo nikakva rješenja, a u narednih sedam do deset dana SDA će ponuditi određena rješenja. Ponudit ćemo nešto što bi bilo dobro i prihvatljivo za Osmorku. Ne govorimo o pozicijama premijera ili bilo kakvom učešću SDA u tom dijelu”, naveo je Lendo.

No, šta bi to SDA mogla ponuditi?

U neformalnim i nezvaničnim razgovorima sa visokopozicioniram SDA-ovcima Raport nije uspio doći do odgovora.

Naime, kako su nam kazali, nije do kraja jasno na šta je Lendo mislio niti je na zvaničnim organima stranke bilo govora o nekom prijedlogu koji bi bio drugačiji od onog dosadašnjeg – da SDA, HDZ i SDP prave vlast.

A Lendo sad spominje da će SDA ponudi nešto to će se svidjeti Osmorci, što bi trebalo značiti da SDA uvažava da Osmorka kao Osmorka treba činiti vlast, ali pod tim nekim uvjetima koje SDA ponudi.

Međutim, SDA-ovci s kojima smo razgovarali nisu upoznati sa nekim planovima. Ali, nam otkrivaju da je nedavno bio zanimljiv sastanak kod reis-l-uleme Husein ef. Kavazovića na kojem je Bakir Izetbegović ponudio Osmorci (ili Trojci?) da se formirana koncentraciona vlada. To je odbijeno.

Ipak, nezvanično nam iz SDA govore, da je teorija koju je izbacio Igor Stojanović možda i tačna: Lendo kupuje vrijeme za SDA.

Cilj je da se pokuša razvući proces kako bi se stvorio privid da se nazire mogući dogovor, što bi Schmidta usporilo u namjeri da nametne odluke.

To SDA-u daje dodatno vrijeme da radi ono što već mjesecima radi – rovari unutar Osmorke. Bakir Izetbegović je već u nekoliko navrata najavljivao da će pokušati privući neku stranku (iz Osmorke), što bi im omogućilo koalicioni kapacitet.

Izetbegović je to donekle uspio sa NES-om, s kojom SDA pravi vlast u Krajini, a sve su ćešće pojave koje govore u prilog tome da se NES približava SDA-u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *