Xi Jinping poziva kinesku vojsku da se pripremi za pravu borbu

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na pripremu kineskog vojnog osoblja za stvarne borbene operacije. On je to izjavio tokom provjere južne zone Borbene komande Narodnooslobodilačke vojske Kine.

Xi Jinping je poručio da je neophodno intenvizrati napore u vojnoj borbenoj obuci, pridržavati se vojne obuke i probuditi istraživanja o ratu i borbi.

Osim toga, zahtijevao je da Borbena komanda Narodnooslobodilačke vojske Kine “poboljša sposobnost pravovremenog i odgovarajućeg odgovora na teške situacije” i “odlučno brani” teritorijalni suverenitet Kine.

Dan ranije, NRK je održala trodnevnu zajedničku vježbu u blizini Tajvana, koja je završena 10. aprila. Manevri kineske vojske u blizini granice sa ostrvom počeli su dan nakon povratka načelnika tajvanskog štaba Tsai Ing-wen iz Sjedinjenih Država. Kina je prije toga osudila njen susret sa predsjednikom Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je vježbe u blizini Tajvana “upozorenjem protiv dosluha između separatističkih snaga koje se zalažu za ‘nezavisnost Tajvana’ i vanjskih snaga u svrhu provokacije”.

Nekoliko dana kasnije, 12. aprila, Sjedinjene Američke Države su započele zajedničke vježbe sa Filipinima, koje su postale najveće u historiji interakcije dvije zemlje. Provjera spremnosti uključivala je slijetanje vojnih helikoptera na filipinsko ostrvo oko 300 kilometara od Tajvana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *