Zvaničnik State Departmenta: SAD će podržati Schmidta u deblokadi formiranja Vlade FBiH

Zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (State Department) Martin McDowell je izjavio da će njegova zemlja podržati visokog predstavnika u, kako je izjavio, deblokadi formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako su saopćili iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, McDowell je to poručio prilikom susreta s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom (SDP) u Washingtonu.

McDowell je direktor Kancelarije za južne i centralnoevropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a. Helez mu je govorio o značaju nastavka procesa integracije Bosne i Hercegovine u euroatlantske zajednice, kao strateškom cilju.

“Za sve dobronamjerne ljude, SAD su strateški partner u daljnjoj izgradnji Bosne i Hercegovine i ostvarenju glavnih ciljeva, na čemu sam jako zahvalan”, istakao je Helez.

McDowell je pohvalio angažman Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine na čelu s ministrom Helezom u, kako su ukazali, realizaciji prioritetnih aktivnosti koje se prvenstveno odnose na rješavanje viškova naoružanja, deminiranja, predlaganje i imenovanje novog generalskog kora u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Pohvalio je to što su formirani Vijeće ministara i usvojen budžet u zakonski predviđenom roku, kao, kako je konstatovao, znak opredjeljenja nove vlasti za bolje sutra. Dao je podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu pri eventualno novim odlukama za formiranje vlasti u FBiH.

“SAD će zadržati Bosnu i Hercegovinu u fokusu svog interesovanja, a tražiti ćemo od evropskih partnera da pojačaju napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ako se visoki predstavnik odluči da predloži nove načine deblokade u formiranju Vlade FBiH, SAD će ga u tome podržati”, zaključio je McDowell.

O deminiranju u Mostaru

Helez se susreo s direktoricom razvojnih programa Instituta “Marshall Legacy” (MLI) Indreom Sabaliunaite koja ga je upoznala sa uspješnom realizacijom projekta “Sarajevo bez mina” kojeg je od 2019. do 2021. finansirala Američka vlada.

Susreta Heleza i direktorice MLI-ja Indreom Sabaliunaite (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Iskazala je interes da se saradnjom sa Centrom za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC) i Međunarodnim trust fondom (ITF) ove godine provede projekat “Mostar bez mina” čija je realizacija započela krajem 2021. Zamolila je Heleza da MLI-ju pomogne u ovom projektu, zajedno s državnim institucijama poput BHMAC-a.

Susret s predstavnicama dijaspore

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine je razgovarao i s predstavnicama organizacije BHeart koja okuplja volontere porijeklom iz Bosne i Hercegovine – pomažu projekte važne za bosanskohercegovačku zajednicu.

Susret Heleza i predstavnica Udruženja BHeart (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Naglasio je važnost ovakvog oblika angažovanja bosanskohercegovačke dijaspore, istaknuvši da takva udruženja promoviraju potencijale Bosne i Hercegovine, jačanju veze dijaspore sa zemljom porijekla, kao i bilateralne odnose na polju obrazovanja, kulture, ekonomije i turizma.

Predstavnice udruženja BHeart informisale su Heleza s radom ove volonterske organizacije te posebno istakle činjenicu da je BHeart multietnička i da predstavlja sve narode Bosne i Hercegovine.

Najavile su da će raditi na projektima jačanja veza dijaspore s Bosnom i Hercegovinom, a u cilju očuvanja kulturne baštine i identiteta Bosanaca i Hercegovaca u SAD-u. Helez je dao punu podršku naporima koje ova organizacija ulaže u promociju demokratskih vrijednosti, posebno kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

Posjeta Ambasadi Bosne i Hercegovine

Helez je posjetio i Ambasadu Bosne i Hercegovine u Washingtonu gdje se sastao s diplomatskim i konzularnim osobljem te se upoznao sa izazovima u radu ovog za Bosnu i Hercegovinu izuzetno važnog diplomatskog predstavništva.

Susret Heleza i uposlenika Ambasade BiH u Washingtonu (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Uz ministra Heleza, sastancima su prisustvovali i šef Kabineta ministra odbrane Bosne i Hercegovine Salko Beba, otpravnik poslova u Ambasadi Bosne i Hercegovine u SAD-u Emin Čohodarević, vojni ataše Bosne i Hercegovine u SAD-u brigadir Mirko Bošnjak i oficir za vezu Bosne i Hercegovine sa saveznom američkom državom Maryland pukovnik Admir Jusupović, saopćili su iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *