Čović: Legitimno predstavljanje! Nema popuštanja ni prema osmorci, dvojci ili bilo kome

Nakon zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru novinarima se objavio predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović. Najavio da će se naredne sedmice održavati mnogo sastanaka sa predstavnica RS, predstavnicima iz Sarajeva i međunarodne zajednice, kako bi se sve pripremila za konačno eventualno donošenje odluka za uspostavljanje izvršne vlasti u FBiH.

“Mi smo svoj koncept iznijeli s kim želimo i kako možemo praviti vlast. Očekivali smo da ćemo do kraja prošle godine imati Vijeće ministara i Vladu FBiH. Što više vrijeme odmiče kad je u pitanju Vlada FBiH, vidite da između te Osmorke ima mnogo mimoilaženja ili sada prilagođavanju potreba glasačkog tijela ili strukture bošnjačkog naroda. Ono što smo potpisali u tom sporazumu partnera, kazali smo da ćemo u toku od šest mjeseci završiti Izborni zakon na tragu kako smo to postavili. Isti zaključak smo imali od svih političkih stranaka kod Michella prije 7-8 mjeseci. To idemo dalje raditi, nikakvih naturanja izmjena Izbornog zakona ne može biti, niti će hrvatska opcija podržati trajna rješenja, a sva druga rješenja moraju podrazumijevati i legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i domovima naroda. Tu izuzetaka nema, ni prema Osmorci, ni prema dvojci, ni prema međunarodnoj zajednici ili drugim strankama.

Istekli svi rokovi

Ovo su stajališta koje smo potpisali, sjećate se u Mostaru? Mostarski sporazum koji se tiče Izbornog zakona i legitimnog predstavljanja koji je tamo legitimno definiran i morat će se provesti do kraja. Takvog stava motaju biti oni koji misle da je BiH multietnička da se mora osigurati ustavna jednakost ti naroda i legitimno predstavljanje. Ni visoki predstavnik i bilo koji predstavnik međunarodne zajednice ne može donositi bilo kakve odluke koje ne mogu uvažiti to načelo do kraja”, rekao je Čović.

Dodao je da ako se želi nešto visoki predstavnik donijeti, onda se u cjelini može primijeniti Izborni zakon. A to znači trajno riješiti i Predsjedništvo i domove naroda. Nikakvi segmenti ne znam kome bi odgovarali. Mi imamo obavezu za šest mjeseci završiti Izborni zakon, šta će nam tri godine? Ako želi ta Osmorka zajedno s nama i partnerima to uraditi za šest mjeseci dobro su došli, ako ne želi to riješili smo odmah. Nemamo poteškoća u javnoj komunikaciji.

U utorak smo dogovorili sastanak u Sarajevu. Istekli su svi rokovi za Vladu FBiH, ustavi rok je istekao da vidimo šta ćemo dalje”, rekao je Čović.

Kazao je da mnogi očekuju da Schmidt nešto nametne, ali ako se neko igra s tim, ta rješenja mogu biti kratkoročna, da se odblokira proces.

“Ako se želi bilo šta trajno mijenjati, onda to treba biti trajno rješenje”, poručio je.

Komentirao je i posljednje izjave predsjednika RS Milorada Dodika.

Ovaj prostor je nedjeljiv

“Kada bih komentirao šta moje kolege govore, ništa ne bih radio nego komentirao. Dodik je bio domaćin u Istočnom Sarajevu prije 15-tak dana, bili smo ja i Krišto, bili su Konaković i Nikšić i dogovorili smo kako ćemo raditi narednih mjesec-dva dana, koje zakone usvojiti i kojom dinamikom. Dodik je izašao u medije i dogovorili smo da nastavimo krajem 4. mjeseca u Sarajevu gdje će domaćin biti Nikšić, a ja ću petom biti domaćin. Naš stav i moj stav je jesan, euroatlantske ambicije BiH bih nemaju alternativu, ma šta ko mislio. Nije tajna da iz RS ne žele u NATO. Nećemo to stalno analizirati. Mi smo svaki dan bliže NATO-u.

S Dodikom uvijek razgovaramo o onome što radimo, nikada o trećoj strani. Dodik ima svoju taktiku prema medijima, da bi zadovoljio svoje potrebe u politike. To se možda i veže za događaje u Srbiji i oko Kosova. Svaki unitarizam i separatizam vode u to da se nadmudrujemo. Što prije shvatimo da je ovo prostor koji je nedjeljiv i da ima evropsku budućnost i kada je u pitanju NATO, i da što prije počnemo raditi ono što smo dogovorili u Istočnom Sarajevo. Ne smijemo dati šansu da nam iz RS kažu da ih mi usporavamo”, rekao je Čović.

Kazao je i kako se neće odazvati pozivu potpredsjednika FBiH Refika Lende na sastanak u Sarajevo u ponedjeljak.

“Lendo ima svoju predsjednicu Federacije i neka s njom komunicira. Po kojim osnovom bih ja trebao komunicirati sa potpredsjednikom FBiH? Dok ona nije bila izabrana, to sam mogao raditi. Apsolutno neću doći. O čemu ćemo raspravljati sa predsjednikom FBiH Lendom. Ne postoji niti jedan razlog za to”, kazao je Čović te dodao da ne zna nikakve detalje vezane za Ustavno-pravnu komisiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *