Dodik otišao u Beograd pa Vučiću kazao da planira “samostalnost” RS

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, Milorad Dodik sastao se u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na održanom sastanku su razgovarali i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon održanog sastanka održana je konferencija za medije gdje su Dodik i Vučić otkrili sve detalje sastanka. No, i ovog puta je skandalozno najavio “samostalnost” RS.

“Hvala Vučiću što uvijek nađe vremena da razgovaramo o bitnim projektima. Razgovarali smo o aeorodromu u Trebinju, hidroelektrani Buk Bijela, kao i drugim značajnim projektima. U svakom slučaju upoznao sam predsjednika sa problemima unutrašanjim BiH, koji su vrlo teški. Situacija je komplikovana i opterećena zahtjevima da se razgradi Dejtonski i Ustavni položaj RS”, kazao je Dodik.

Između ostalog, kazao je zbog čega su prema njegovom mišljenju kulminirali problemi.

“Kulminirali su problemi kada je došao cinični zahtjev da se postavi imovina, kako bi oni rješavali tu imovinu. Rekao sam da ukoliko se bude insistiralo na tome i ne bude riješilo šta će se desiti. Blokadom koju su napravili za imovinu, mi nismo u mogućnosti da razgovaramo sa investitorima, a dovedene su u pitanju koncesije. Sve ono što hoćemo je da se poštuje Ustav BiH”, kazao je Dodik.

Potom je dodao:

“Poštivanja Djetonskog sporazuma i BiH njene cjelovitosti, ali i poštivanja prava RS. Došli smo do trenutka da najozbiljnije razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti RS, ukoliko se ne riješi pitanje imovine i druga ključna pitanja koja su nama data Ustavom. Mi smo rekli da pratimo stav Srbije po pitanju NATO, to je i naša politika. Nismo za to da nas podmuklim radnjama da smo dovedeni u pitanji da nešto moramo prihvatiti”, kazao je Dodik.

Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanja oko situacije na Kosovu, rekao je da je su Srbi već upoznati sa svim što je ponuđeno. Osvrnuo se i na neke projekte o kojima je razgovarao sa Miloradom Dodikom.

Vučić je najavio i dodatnu pomoć opštinama na teritoriji Federacije, ali i RS.

Prema njegovim rečima Dodik ga je upoznao sa njegovim viđenjem stanja u BiH i o odnosu prema RS, te borbi i pokušajima RS da sačuva svoja prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

U ime Srbije rekao sam da mi smatramo da je Dejtonski mirovni sporazum suština funkcionisanja BIH i razumije se RS i da ćemo uvijek podržati dogovor sva tri konstitutivna naroda uz poštovanje Dejtonskog sporazuma”, rekao je Vučić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *